Iedereen weet dat het verstandig is om te investeren in een product waar iedereen behoefte aan heeft, schaars is en nog schaarser zal raken. Zo’n 40% van de energie in de wereld wordt opgewekt door olie. Maar hoe beleg je in olie en is het ook verstandig op de korte termijn?

Beleggen in olie, hoe te werk?

In tegenstelling tot andere grondstoffen zoals edelmetalen is het niet mogelijk, of verstandig, om zelf olie te kopen. Zo’n vat olie is tamelijk groot bijvoorbeeld. Daarnaast is het niet mogelijk omdat olie in de regel niet in de handen van particulieren komt. Een bedrijf wat de olie boort heeft vaak een contract met de staat waarin deze olie wordt gevonden en moet de afname reguleren.

Indirect of direct beleggen in olie

Het is echter natuurlijk wel mogelijk om te investeren in bedrijven die olie raffineren zoals Shell. Dat is echter een belegging in het bedrijf niet zo zeer in de olie zelf. Toch zul je zien dat de winst dat dit bedrijf maakt afhankelijk is van de olie prijs. Wel is het mogelijk om op de prijs van olie te speculeren met CFD’s via online brokers.

Daarnaast zijn er beleggingsfondsen die zich specialiseren in een energie aandelenpakket. Daarvan zal vaak een deel olie zijn. Voor iemand die uitsluitend in olie wil beleggen is dat dus niet mogelijk, toch zijn er beleggingsfondsen met een flink aandeel olie in de portefeuille die dus interessant kunnen zijn voor de particuliere belegger.

Olieprijs blijft stijgen

Of je nu zelf gaat beleggen in olie met Turbo’s of CFD’s of liever je aansluit bij een beleggingsfonds of wil beleggen in Shell lijkt  één ding redelijk zeker, de olieprijs blijft stijgen. Het Internationale Energie Agentschap heeft namelijk aangegeven dat hun verwachting is dat de vraag naar vaten olie per dag zal stijgen tot wel 90 miljoen vaten per dag. Het resultaat hiervan zou een stijgende olieprijs kunnen zijn.

De verwachting is dat de prijs zal gaan stijgen, en de prijs in ieder geval volatiel blijft, het is een onzekere markt vergeleken met 20 jaar geleden waar veel winst valt te boeken voor de durfal.

Onze tip is bovenal om beleggen in olie eerst eens gratis en vrijblijvend te proberen. U kunt dit doen in een gratis beurssimulator.