Het internet staat vol met beleggingstips, en veel sites prijzen bepaalde beleggingsproducten aan. Je moet beleggen in goud, of juist in Forex of in olie. Niet geheel toevallig vaak door aanbieders van deze producten. Echt betrouwbaar is die informatie dus niet. Het is ook onzinnig om te zeggen dat er één bepaald beleggingsproduct goed is. Er zijn echter wel bepaalde tekenen waar je op kan letten met betrekking tot een gunstige markt.

Waar moet ik op letten bij het beleggen?

Er zijn 4 zaken waar je op moet letten bij een potentiële belegging.

  1. Volatiliteit.  Hoe bewegelijk is de markt? Tussen welke koers punten schommelt de koers over het algemeen? Bij een volatiele markt is er meer geld te verdienen, hoe beweeglijker de markt hoe meer mogelijkheden om geld te verdienen. Als de koers flink fluctueert kun je juist flinke winst boeken.
  2. Kosten. Wat zijn de kosten voor een transactie? Hoe hoog is de spread, en hoeveel vraagt de broker voor commissie? Sommige beleggingsproducten zijn nu eenmaal duurder, vooral bij het daytraden waarbij er meerdere kleine transacties op een dag plaatsvinden kan dit in de papieren lopen.
  3. Kennis. Wat weet je van het product? Zijn er plekken waar je informatie kan opdoen over de koers verwachting van het product? Hoe transparanter de markt hoe makkelijker dit is. Fundamentele of Technische analyses zijn niet voor alle producten betrouwbaar sommige markten zijn nu eenmaal te grillig.
  4. Risico. Hoeveel winst wil je kunnen behalen en hoeveel risico wil je lopen? Als je echt rendement wil behalen dan moet je beleggein in dat product met CFD’s. Dat is niet bij alle producten en alle brokers mogelijk. Sommige aandelen zijn behoorlijk duur maar hebben een grotere zekerheid. Hoeveel geld wil je precies besteden?

Een belegging is persoonlijk

Niet elk beleggingsproduct is voor iedereen geschikt, het product moet passen bij je specifieke risicoprofiel. Als je op de lange termijn geld wil verdienen zijn er andere beleggingsproducten dan als je op korte termijn hoog rendement wil. Om te leren of een beleggingsproduct wat voor je is kun je altijd eerst oefenen met een demo account van een broker, zo leer je toch het beste de markt kennen zonder financieel risico.

Tot slot hebben wij nog een belangrijke tip: begin eerst met een simulator. Via deze link kunt u gratis beginnen!