De drie grote beleggingsproducten zijn natuurlijk aandelen, obligaties en opties. Deze drie zijn de stamvaders van alle beleggingsproducten. In dit artikel gaan we het over de basis van de beleggingswereld hebben. Aandelen zijn het daadwerkelijke begin van de beleggingswereld.

Wat zijn aandelen?

Maar wat zijn aandelen precies? Een aandeel is eigenlijk een bewijs dat je geld in een bedrijf hebt gefinancierd. Daarmee ben je als particuliere belegger niet automatisch mede-eigenaar van het bedrijf maar door het kopen van het aandeel in het bedrijf heeft het bedrijf geld ontvangen en heb jij als belegger recht op een deel van de winst. Dit deel van de winst noemen we dividend.  Bij goed lopende bedrijven kan het dus heel interessant zijn om aandelen te kopen.

Beleggingstips, hoe krijg ik een hoog rendement met aandelen

Vaak zorgt dat dividend niet voor een buitensporig hoog rendement. Maar de kans is groot dat het veel meer zal zijn dan de gemiddelde spaarrekening. Het echte rendement zit echter in het verkopen van een aandeel als deze meer waard is geworden op de beurs.  Stel u heeft in November 2011 aandelen Shell gekocht voor 25 euro per aandeel. Als belegger heeft u  bijvoorbeeld 400 aandelen gekocht. Dan heeft u voor 10.000 euro aan aandelen Shell.  De actuele koers van Shell is echter eerder rond de 27,50. Dat betekent dat die 400 aandelen nu niet 10.000 euro waard zijn maar 11.000 euro. Het ziet er naar uit dat deze op zich nog wel even zal stijgen.  Voor 3 maanden u geld weg zetten op een aandeel met zo’n relatief laag risico als Shell levert u toch al snel 1000 euro op.

Kan ik geen hoger rendement halen met aandelen?

Aandelen zelf zijn best interessant in de zin dat ze een relatief laag risico hebben en een prima rendement opleveren. Uiteraard is het risico wel groter dan dat van sparen. Maar voor de actieve belegger duurt dat toch allemaal vrij lang voordat er echt rendement kan worden geboekt. Mocht u toch op korte termijn zo’n hoog rendement willen halen en niet 3 maanden wil wachten op 1000 euro winst op uw belegging dan moet u eens kijken naar Contracts For Difference of CFD’s. U bent dan aan het speculeren in plaats van ouderwets beleggen. Doordat CFD’s met een hefboom werken kunt u veel grotere aantallen aandelen kopen voor slechts 5% van de prijs. Hoewel het risico toeneemt, worden alle koerswisselingen interessant en zou er hoog rendement gehaald kunnen worden. Met gewone aandelen moet u toch echt geduld hebben. Kijk anders eens op de brokers vergelijken-pagina voor hoger rendement op korte termijn.