Wilt u zien hoe u kunt short gaan met beleggen? Wij geven uitleg en tonen u hoe we het zelf aanpakken. Ons resultaat? 610 euro winst binnen één dag.

Short gaan met beleggen

Wat is short gaan met beleggen?

Hebt u weleens gehoord van short gaan? Of is het een geheel nieuw begrip voor u? Wij bieden u hoe dan ook een duidelijke uitleg, zodat u weet wat short gaan met beleggen u te bieden heeft. Vervolgens zullen we u een praktijkvoorbeeld van short gaan laten zien en tot slot bieden we u de optie om zelf te beginnen.

Laten we bij het begin beginnen. Short gaan kan via online beleggen. Bij deze vorm van online beleggen koopt u uw aandelen niet echt, maar speculeert u erop. U probeert als het ware in te schatten of een koers zal gaan stijgen of zal dalen. Als u inzet op een koersstijging, dan gaat u long. Zet u in op een daling van de koers, waarbij de waarde dus afneemt, dan gaat u short. Als de koers dan inderdaad daalt, maakt u winst.

CFD’s

Zowel bij short gaan als bij long gaan maakt u gebruik van CFD’s, oftewel Contract for Difference. Kortweg gezegd houdt het in dat uw inleg vergroot wordt, zodat u kunt handelen met een groter aandelenpakket. Dit zou kunnen zorgen voor meer winst bij een goede belegging. Voor meer informatie over CFD’s klikt u hier. Later in dit artikel zult u zien welk effect CFD’s hebben op onze belegging.

Het grote voordeel van online beleggen is dat u gebruik maakt van zeer handige, gratis beleggingssoftware. Met deze software kunt u in enkele seconden een belegging openen. U klikt op de knop en bepaalt u inleg. Meer hoeft u niet te doen! In figuur 1 ziet u de gratis software. Als u gaat beleggen, raden we u absoluut aan om er gebruik van te maken. We hebben een aantal vooraanstaande aanbieders van de software geselecteerd. Klik hier voor deze selectie.

leren-aandelen-beleggen-trader-plaatje2

Figuur 1, short gaan met beleggen dankzij gratis software. Klik voor een vergroting.

Een praktijkvoorbeeld van short gaan met beleggen

Als u gaat beleggen is het verstandig om na te denken. Ook bij short gaan. Als u short gaat, zou u een redelijk vermoeden moeten hebben dat een koers zal gaan dalen. Hoe kunt u dit inschatten? Bijvoorbeeld door het nieuws te volgen. Onlangs kwamen we bijvoorbeeld het volgende nieuwsbericht tegen.

Short gaan met beleggen

Figuur 2, short gaan met beleggen aan de hand van een artikel. Klik voor een vergroting.

In het artikel kunt u lezen dat men verwacht dat het in de toekomst minder goed zal gaan met TomTom. Dit zou kunnen zorgen voor een verminderd vertrouwen in het bedrijf. Beleggers gaan dan niet investeren in het bedrijf of verkopen hun aandelen. Dit kan vervolgens weer een koersdaling teweeg brengen. Daarom is een dergelijk nieuwsbericht een aanleiding om short te gaan.

Stap één, het vinden van een aanleiding, is dus gezet. Als we dit in een stappenplan verwerken, dan ziet dit er als volgt uit:

  1. Aanleiding
  2. Een belegging openen en de inleg bepalen
  3. De koers in de gaten houden
  4. De belegging sluiten op een gunstig moment

Stap 2 was daarom als volgt: we openden een belegging met short gaan in TomTom. Onze inleg bedroeg 800 euro. Hierbij is het belangrijk om te weten dat we handelen met de eerder beschreven CFD’s. Dankzij de CFD’s werd onze inleg, tegen een kleine vergoeding, met 20 vermenigvuldigd. De positie die we innamen was dus geen 800, maar 20×800= 16.000 euro waard. Vervolgens voerden we stap 3 uit, door de koers in de gaten te houden. In de koersgrafiek hieronder kunt u zien wat er met onze belegging gebeurde.

Short gaan met beleggen

Figuur 3, short gaan met beleggen op TomTom. Klik voor een vergroting.

Zoals u ziet daalde de koers van TomTom inderdaad. Na 24 uur dachten we het maximale bereikt te hebben en sloten we de positie. Dit was stap 4. Het resultaat? 610 euro winst binnen 24 uur, met een inleg van 800 euro. Het rendement bedroeg maarliefst 74%. Hieronder ziet u hoe ons resultaat werd weergegeven door de handige software.

Short gaan met beleggen

Figuur 4, het resultaat van short gaan met beleggen. Klik voor een vergroting.

U kunt beleggen (en ook short gaan) op veel verschillende producten. Denk aan allerlei aandelen, maar ook munteenheden en grondstoffen. Als u belegt met de gratis beleggingssoftware, zitten de CFD’s er automatisch in versleuteld. U kunt dus altijd gebruik maken van het effect op uw inleg.

Gratis en veilig oefenen met short gaan met beleggen

Tot slot willen we u graag wijzen op een handige optie van de gratis beleggingssoftware, namelijk de demo. De demo is een onderdeel van de software waarin u ongeveer 20.000 euro fictief geld krijgt. Met dit “speelgeld” kunt u beleggen op actuele aandelenkoersen. Uw ervaring verschilt dus nauwelijks van die van de betalende belegger, alleen is uw winst niet echt. Maak gebruik van de demo om realistische beleggingservaring op te doen en uzelf te trainen.

Oefen short gaan met beleggen zelf: klik hier voor de demo

Bron: 

http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Winst+en+omzet+TomTom+zakken+verder&story_ID=586529