Zoals voor een kind de eerste stapjes in de wereld eng zijn zo zal het voor de beginnende belegger de eerste transacties zijn die het angstzweet los zal maken. Zoals je twee verschillende types kinderen hebt zo heb je twee verschillende types beleggers. De één wil het liefst allemaal zelf uitvogelen en leren en de ander zal eerder het gedrag van anderen willen kopiëren.

Voor wie zijn beleggingsfondsen bedoeld?

Beleggingsfondsen zijn meer bedoeld voor het  type belegger die het gedrag van anderen kopieert dan de belegger die zelf zijn eigen koers wil varen. Het beleggingsfonds bepaalt namelijk waarin ze beleggen, hoe ze het risico spreiden en welke hype of trend ze volgen. Nu werkt dat voor veel mensen prima, sommige beleggingsfondsen halen een prima rendement en de particuliere belegger is van veel kopzorgen af.

Wat zijn beleggingsfondsen eigenlijk?

Beleggingsfondsen zijn eigenlijk een soort beleggingsmaatschappijen. Het zijn verenigingen of stichtingen die samen één portefeuille delen. Je kunt ‘lid’ worden van beleggingsfondsen door hun aandelen te kopen.  Zodat je ‘mede-eigenaar’ wordt van het beleggingsfonds. Het beleggingsfonds zelf zal dan investeren in vastgoed, aandelen, grondstoffen, CFD’s, Futures, ETF’s en welk ander beleggingsproduct beschikbaar is. Na een bepaald termijn zal het beleggingsfonds alle winsten en verliezen verrekenen. Het resultaat van deze verrekening zal een hogere koers zijn van het aandeel van het beleggingsfonds en vaak ook een flink dividend.

Voor en Nadelen van beleggingsfondsen vergelijken

Het grootste voordeel van beleggingsfondsen is dat je snel kunt zien wat hun behaalde resultaten zijn, geven ze een goed dividend? Halen ze een hoog rendement? Zodra dat het geval is kun je vaak met gerust hart beleggen in dat beleggingsfonds en mee liften op de successen zonder dat je nog actief hoeft te beleggen.

De nadelen van beleggingsfondsen zijn natuurlijk dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Beleggingsfondsen kunnen ook hele grote missers maken die u wellicht niet zelf had gemaakt maar nu wel voor moet boeten. Daarnaast is het een hele passieve manier van beleggen. Het beleggingsfonds maakt alle beslissingen en als particuliere belegger is er dan weinig lol aan. Mensen die houden van actief beleggen en hun eigen keuzes willen maken zullen dus niet op hun plek zijn bij beleggingsfondsen. Voor deze mensen is het interessanter om te kijken naar de markt van financieel derivaten zoals CFD’s, ETF’s, Forex handel, Futures etc. Kijk eens verder op deze site om daar meer over te leren.