Misschien heeft u weleens gedacht: waarom beleggen er zo veel mensen? Dat is omdat  beleggen het mogelijk maakt om van geld meer geld te maken. Helaas zijn er veel mensen die beleggen nog niet aandurven. Daarom vergelijken we in dit artikel beleggen met sparen, zodat u daarna uw eigen, weloverwogen keuze kunt maken.

Waarom beleggen

De voordelen van sparen

Wanneer u een geldbedrag hebt wat u wilt laten groeien, dan kunt u er voor kiezen om hier steeds wat van uw geld aan toe te voegen. Dat is sparen. Hierbij groeit uw geld ook dankzij de rente. De hoogte van deze rentes dus u in de afbeelding hieronder zien.

Waarom beleggen

Figuur 1, de hoogte van de rente bij banken. Waarom beleggen? Omdat sparen door de lage rente weinig opbrengt.

De rente is gemiddeld 2,15% per jaar. We nemen een voorbeeld: Hans is een monteur uit Den Haag. Hij heeft 1000 euro geërfd en hij wil dit bedrag laten groeien. Hij twijfelt of hij het zal sparen of beleggen. Als Hans dit bedrag op de rekening zet, en de rente spaart, dan is zijn 1000 euro na een jaar 1021,50 euro. De winst die hij in een jaar maakt is dan 21,50.

Waarom beleggen?

Hans kan het geld natuurlijk om gebruiken om mee te beleggen. Simpel gezegd werkt beleggen zo: u investeert geld in aandelen van bedrijven, valuta of delfstoffen en u hoopt dat uw investering meer waard zal worden. Dat kan gebeuren, door wisselingen in vraag en aanbod. Als u uw investering verkoopt nadat het meer waard is geworden, maakt u winst.

U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen op de Nederlandse beurs, de AEX. Hier zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland vertegenwoordigd. Ook Hans kan beleggen op een Nederlands bedrijf:

Hans investeert in een aandeel van een Nederlands bedrijf. Nu hoopt hij natuurlijk dat zijn aandeel meer waard wordt. Dat hangt af van het bedrijf wat Hans heeft gekozen. Gaat het goed met dat bedrijf, dan worden de aandelen waarschijnlijk ook meer waard. We stellen dat de aandelen van het door Hans gekozen bedrijf in een jaar 10% meer waard worden.

Waarom beleggen

Figuur 2, Waarom beleggen? Klik op afbeelding om te vergroten. Bron: RTLZ

Als de aandelen 10% meer waard worden, dan is het geld van Hans gegroeid van 1000 naar 1100 euro. De winst van Hans is dan 100 euro.

Het verschil in rendement

Er moeten nog wat kanttekeningen geplaatst worden bij deze vergelijking over waarom beleggen of juist sparen.

Met beleggen hebt u namelijk minder zekerheid. U weet nooit zeker of uw aandelen inderdaad in waarde zullen stijgen, terwijl het bij sparen vrijwel zeker is dat uw rente wordt uitbetaald. Toch blijft beleggen een goede optie. We hebben u de gemiddelde winst van sparen en die van beleggen laten zien, en het rendement bij beleggen was bijna 5 keer zo hoog als dat van sparen. De keuze is aan u, maar beleggen is een goede optie om van geld meer geld te maken. Zorg echter wel dat u weet welke risico’s hier aan verbonden zijn.

U hebt nu dus antwoord op de vraag: ‘waarom beleggen?’. Nu wilt u misschien graag weten hoe u met beleggen kunt beginnen. Ons team van beleggers gebruikt een gratis computerprogramma, dat u ook kunt downloaden. Bent u benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan de praktijkvoorbeelden.

Wilt u beginnen met beleggen? Download dan het gratis computerprogramma. Als u wilt, kunt u binnen enkele minuten aan het beleggen zijn. Maar u kunt ook eerst ervaring opdoen in de demo modus. In deze modus belegt u met 20.000 euro fictief geld op actuele koersen.

Weet u nu het antwoord op: waarom beleggen? Download dan de software

Bronnen: http://www.spaarrente.nl/hoogste-rente.aspx?gclid=CNOM2u-b7bUCFfLLtAoduzUAqQ http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/51/beste-jaar-aex-sinds-1987.xml