Doordat particulieren wel hoger rendement willen hebben maar toch angstig zijn voor de risico’s van het beleggen sluiten ze zich vaak aan bij beleggingsfondsen om gebruik te maken van de expertise van de beursanalisten van het beleggingsfonds. Dit gaat echter niet altijd even goed, er zitten soms flinke nadelen aan beleggingsfondsen.

Nadelen van beleggingsfondsen

Als je kijkt naar beleggingsfondsen zoals Quality Investments of Easy Life dan valt op dat het vaak helemaal niet transparant is wat er met het kapitaal gebeurd. Bij Easy Life was er bijvoorbeeld maar een klein deel wat daadwerkelijk belegd werd. De rest ging linea recta in de zakken van het management van de beleggingsfondsen. Gedupeerden van beleggingsfondsen moeten vaak maar hopen of ze het geld wat geïnvesteerd is nog terug zien.

Zelfs als het geld daadwerkelijk belegt wordt krijgen de beleggers van in het fonds natuurlijk niet het volledige rendement dat er behaald wordt met hun kapitaal. Daar worden de kosten afgetrokken die er worden gemaakt. Dit terwijl beleggingsfondsen geen rendement kunnen verzekeren en aan het einde van de rit moet je nog blij zijn met 5% rendement.

Zelf online beleggen

Deze risico’s in achtnemend is het zelf online beleggen een stuk aantrekkelijker. Je kan dan immers zelf het risico bepalen. Doordat de kosten van het beleggen bij online brokers zo laag zijn hou je zelf behoorlijk veel over. Maar hoe zit het dan met de kennis? De meeste particuliere beleggers weten natuurlijk niet zo veel als een gerenommeerd beurs analist.

De meeste online brokers bieden zelf allerhande software aan om voor u het beleggen makkelijker te maken. Ze verdienen natuurlijk ook het meeste aan succesvolle beleggers. Op de sites van online brokers vind je vaak fundamentele en technische beursanalyses van de experts van de broker zelf. Vaak geven ze ook aan wat goede momenten zijn om te kopen of te verkopen en wat de beursverwachting is van het product waarin je wil beleggen.

Kijk op de brokers vergelijken pagina om meer te leren over de voordelen die verschillende brokers aanbieden.