Bent u een beginnend belegger en wilt u weten wat beleggen in indices precies inhoudt? Dan biedt dit artikel de uitkomst.
Indices (ook bekend als index of indexfondsen) zijn een beleggingsproduct waarbij meerdere aandelen gebundeld worden. Deze bundeling van aandelen zorgt ervoor dat u met indices in een grotere markt kunt investeren dan bij het kopen van lossen aandelen.

Wat voor typen indices zijn er?

Het aantal typen indices zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën, nationale en internationale indices. Binnen deze categorieën zijn de kansen voor het beleggen in indices vrij overzichtelijk. Doordat indices een bundeling van aandelen zijn, zijn er minder indices dan aandelen. Nationaal kan bijvoorbeeld belegd worden in de AEX (Nederland 25) en AMX index. Ook biedt Euronext de indices Euronext 100 en de Next150 aan. Deze indices bundelen de 100 en 150 grootste bedrijven aan de Amsterdamse beurs. Als de internationale beleggingsmarkt bekeken wordt zijn bekende indices de S&P 500, de Dow Jones Index, de CAC40 en de DAX30.

Voor- en nadelen van beleggen in indices

Het beleggen in indices heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel van het beleggen in indices is dat het rendement van indices zich over het algemeen stabieler beweegt dan het rendement van aandelen of derivaten. Doorat een index een bundeling van aandelen is vallen alle plussen en minnen binnen de index redelijk tegen elkaar weg. Mocht de economie van een bepaald land stijgen, dan zal de gehele index vermoedelijk ook stijgen. Voor een lange termijn investering is het beleggen in indices over het algemeen dan ook aan te raden. Het nadeel van beleggin in indices is dat de kennis van de lokale economie erg belangrijk is voor het beoordelen van de waarde van de indices. Wanneer het gaat over nationale indices is deze kennis vaak wel aanwezig, echter is het belangrijk om genoeg kennis te hebben van de internationale economie om in internationale indices te beleggen.

Mocht u na het lezen van dit artikel benieuwd zijn hoe het is om te beleggen in indices, download dan hier één van de gratis demoaccounts van één van onze brokers op de website.