In dit artikel worden vier tips gegeven voor verstandig beleggen. De tips kunnen handig zijn voor beginnende beleggers. Deze handige tips kunt u gebruiken als de basis voor een belegging. De tips zijn geen garantie voor het realiseren van winst, maar het vergroot uw kans op het realiseren van winst. Impulsieve beslissingen leiden vaak tot grote verliezen, dit is zonde en kan worden voorkomen.

Tips voor verstandig beleggen

Beginnen met online beleggen

Veel mensen willen beginnen met online beleggen, omdat online beleggen veel voordelen heeft ten opzichte van het traditionele beleggen. Bij online beleggen hoeft u het huis niet uit als u een beleggingspositie wilt openen, bij traditioneel beleggen is dit niet het geval. Daarnaast is het bij online beleggen mogelijk om te beleggen op korte termijn, dat komt door het hefboomeffect. Het hefboomeffect maakt het mogelijk om te beleggen met kleine bedragen en om te beleggen op korte termijn. De hefboom vergroot de inleg met een bepaalde factor, waardoor u een hogere aandelenpositie kunt innemen. Hierdoor is het mogelijk om te beleggen op korte termijn, omdat een lichte verandering van de koers al van grote invloed is. Dat betekent dat het bij online beleggen mogelijk is om meer winst te realiseren, maar ook om meer te verliezen. Het is daarom verstandig om altijd gebruik te maken van een aanleiding. Beleggen met een aanleiding wordt later in het artikel uitgelegd.

In onderstaand figuur worden de vier tips van dit artikel weergegeven, iedere tip wordt nader toegelicht.

Tips voor beginners

Figuur 1: Tips voor verstandig beleggen. Klik om te vergroten.

Verstandig beleggen tip 1 – Cursus beleggen

Het is verstandig om eerst gebruik te maken van een gratis cursus beleggen, voordat u begint met beleggen. In de cursus beleggen wordt het beleggen stap voor stap uitgelegd, verschillende beleggingstermen komen aan bod en er wordt uitgelegd hoe u risico’s tijdens het beleggen kunt beperken. Kortom, door gebruik te maken van de cursus beleggen leert u meer over beleggen wat u later kunt toepassen in de praktijk. De cursus is geheel gratis, bestaat uit zes hoofdstukken en duurt ongeveer 30 minuten.

Verstandig beleggen tip 2 – Demo beleggen

Na het volgen van de cursus kunt u gebruik maken van demo beleggen, oftewel fictief beleggen. Bij demo beleggen ontvangt u fictief geld waarmee u het beleggen risicoloos kunt oefenen. Op deze manier kunt het beleggen oefenen zonder financieel risico te lopen. Om te beginnen met demo beleggen dient u een handelsaccount aan te maken. Met dit handelsaccount kunt u zowel handelen met echt geld als met fictief geld. Kortom, u kunt beginnen met handelen in de demo modus of de werkelijke modus. Als u het beleggen eerst wilt oefenen, kunt u beginnen met de demo modus. Na genoeg tijd oefenen kunt u ervoor kiezen om over te schakelen naar de werkelijke modus, waar u kunt beleggen met uw eigen geld. Kortom, met de demo modus kunt u op een goede manier leren beleggen.

Verstandig beleggen tip 3 – Aanleiding vinden

Eerder in dit artikel werd al aangegeven dat het van belang is om te beleggen met een aanleiding. Beleggen met een aanleiding zorgt voor het verminderen van onnodige risico’s. Impulsieve beslissingen zijn bij het beleggen niet verstandig, omdat dit grote risico’s met zich mee kan brengen. Kortom, impulsieve beslissingen worden over het algemeen als niet goed ervaren. Hieronder worden twee beleggingsmethodes nader toegelicht. Wij maken in veel gevallen gebruik van deze beleggingsmethodes om risico’s tijdens het beleggen te beperken.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse gaat het om het bestuderen van recente ontwikkelingen. Recente ontwikkelingen kunt u terugvinden in het beursnieuws op het internet. Deze ontwikkelingen zijn van belang voor het scheppen van een verwachting van de koers. Aan de hand van recente ontwikkelingen kan worden bepaald of we beter kunnen speculeren op een koersstijging of op een koersdaling. Bij positieve ontwikkelingen kiezen wij er in de meeste gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat positieve ontwikkelingen ervoor zorgen dat de aandelen populairder worden onder de beleggers en dat hierdoor de koers zal gaan stijgen. Bij negatieve ontwikkelingen kiezen wij er in de meeste gevallen voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat negatieve ontwikkelingen ervoor zorgen dat de aandelen in populariteit zullen gaan dalen onder de beleggers en dat hierdoor de koers ook zal gaan dalen.

Technische analyse

Bij de technische analyse gaat het om het bestuderen van de geschiedenis van een koers, oftewel het bestuderen van historische aandelenkoersen door deze te combineren met verzamelde gegevens uit de markt. Aan de hand hiervan proberen wij te voorspellen wat de koers zal gaan doen in de toekomst. Bij de technische analyse gaat het slechts om de koerstrend die in de grafieken is terug te vinden.

Bij de technische kunnen twee substromingen worden onderscheiden; de visuele- en de kwantitatieve analyse. De visuele analyse is het bestuderen van koersgrafieken, met behulp van de grafieken worden weerstand-, steun-, en trendlijnen berekend.  Bij de kwantitatieve analyse wordt gebruik gemaakt van indicatoren, waarbij formules worden toegepast op koersen. Op basis van deze formules kunt u proberen te bepalen of een effect beter gekocht, verkocht of behouden kan worden.

Verstandig beleggen tip 4 – Risico’s beperken

De laatste tip is risico’s beperken tijdens het beleggen. Hoe u risico’s kunt beperken tijdens het beleggen kunt u overigens ook terugvinden in de gratis cursus beleggen. We hebben dit als vierde tip, omdat het van belang is om grote risico’s te vermijden.

Bij het online beleggingsprogramma kunt u gebruik maken van enkele handige functies, de profit call en de stop loss. Met de profit call kunt u uw gewenste rendement instellen, als de koers dit punt bereikt zal de positie automatisch worden gesloten. Met de stop loss functie kunt u instellen hoeveel u maximaal bereid bent te verliezen. Als u bijvoorbeeld niet meer wilt verliezen dan 20% van uw inleg, kunt u dit instellen met de stop loss functie. Deze functie zal uw positie automatisch sluiten als de koers tot het aangegeven punt komt.

Download hier het gratis beleggingsprogramma


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse