In dit voorbeeld beleggen met kleine bedragen zal aan de hand van een belegging in de Britse uitgever Pearson toegelicht worden wat de aandachtspunten zijn bij het online handelen in aandelen. Door gebruik te maken van een stappenplan kan men beter daghandelen op de beurs. 

voorbeeld beleggen met kleine bedragen-1

Verschillende soorten beleggen

Voor particuliere beleggers zijn er twee verschillende manieren om te beleggen in aandelen. De eerste is het traditionele beleggen, waarbij aandelen worden gekocht voor het lange termijn. Om in aanmerking te komen voor aangename rendementen vergt deze manier vaak een groter vermogen.

De tweede optie is het Contract for Difference beleggen, ook wel CFD beleggen genoemd. Er worden dan contracten afgesloten bij een broker (een tussenhandelaar) waarbij men rendement behaald door mee te liften op de koers van een beleggingsproduct. Hierdoor kan er zowel op koersstijgingen en –dalingen winst behaald worden.

Door aandelen te verhandelen via een tussenpersoon kunnen deze posities vele malen sneller gekocht of verkocht worden, waardoor men op het gewenste moment de posities succesvol kan verhandelen.

Om het op korte termijn winstgevend genoeg te maken biedt de tussenhandelaar vaak ook hefboomservice aan. De belegger kan dan met een kleine inleg over een groot bedrag beslissen. Het rendement over dit uitvergrote bedrag wordt de winst voor de belegger. Op een koersstijging van 2% kan dan ineens 20% rendement behaald worden! Om meer te leren over het CFD beleggen en het hefboomeffect wordt u doorverwezen naar onze cursus beleggen voor beginners.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen: Hoe beginnen?

Veel mensen lopen vast bij het begin van een belegging. Over het algemeen begint een belegging met een analyse, zodat er een koersvoorspelling gedaan kan worden. Dit is van belang om de juiste aankoop en verkoop beslissingen te maken. Een analyse kan wederom op verschillende manieren. Voor het verhandelen van aandelen wordt de fundamentele analyse aangeraden. Deze is voor iedereen toegankelijk en kan snel uitgevoerd worden.

Een fundamentele analyse is een onderzoek naar de meeste recente ontwikkelingen van een beursgenoteerd bedrijf, vaak aan de hand van nieuwsberichten. Op basis van positieve berichten kan een koersstijging voorspeld worden en vice versa.

Voor dit praktijkvoorbeeld is het onderstaande nieuwsbericht gebruikt, waarin wordt aangegeven dat Pearson tegenvallende winstcijfers heeft gedraaid. Door de verkoop van Financial Times en The Economist en wisselkoerseffecten zijn de aandelen lager uitgekomen.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen nieuwsbericht
Figuur 1: Voorbeeld beleggen met kleine bedragen – nieuwsbericht Pearson. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Dit bericht is slecht nieuws voor de aandeelhouders van Pearson. Deze cijfers kunnen een aanleiding zijn om aandelen van Pearson te verkopen. Volgens het vraag- en aanbodprincipe leidt dit tot een koersdaling. Om deze redenen voorspellen wij een koersdaling van Pearson aandelen.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen: positie openen

Om 10:09 uur, vlak na de publicatie van het nieuwsbericht, hebben wij een positie geopend voor een koersdaling van Pearson aandelen. Een koersdaling is voor deze optie juist winstgevend. Dit wordt ook wel short gaan genoemd. Ook hebben wij ervoor gekozen een profit call in de stellen. Deze houdt de koers voor de belegger in de gaten en verkoopt automatisch uw positie op het moment dat het ingestelde doel behaald is. Voor deze belegging hebben wij ons rendementsdoel ingesteld op 20%.

De inleg bedroeg 104 euro, wat dankzij het hefboomeffect resulteerde in een openingswaarde van 2.080 euro. Dit staat gelijk aan 150 aandelen van Pearson. Het hefboomeffect kan verschillen per beleggingsproduct en per periode. Zie de onderstaande afbeelding ter verduidelijking van de hefboomwerking voor deze belegging.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen Hefboomeffect

Figuur 2: Voorbeeld beleggen met kleine bedragen – voorbeeld hefboomfunctie. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen: positie sluiten

Zoals hiervoor beschreven is hebben wij een winstdoel ingesteld. De profit call bereikte dit punt om 10:35 uur diezelfde dag en sloot de positie succesvol af. In de onderstaande figuur is het koersverloop van de belegging in de aandelen van Pearson te zien. De beleggingsperiode is weergegeven met het grijze frame

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen koersverloop
Figuur 3: Voorbeeld beleggen met kleine bedragen – koersverloop Pearson. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Over deze belegging is een winst gehaald van 29,41 euro. De inleg bedroeg 104 euro, wat betekent dat het rendement van dit voorbeeld ruim 28% bedroeg binnen 25 minuten. Hieronder kunt u de exacte beleggingsresultaten aflezen voor de belegging in Pearson.

Voorbeeld beleggen met kleine bedragen resultaten
Figuur 4: Voorbeeld beleggen met kleine bedragen – eindresultaat Pearson. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Leren beleggen met fictief geld

Wilt u graag zelf beginnen met beleggen? Vergelijk dan op onze site de meeste gebruikte brokers en kies degene die het beste bij u past! Al de brokers op onze vergelijkingspagina bieden u de mogelijk om te beleggen met demo geld. Hierdoor kunt u geheel zonder risico leren beleggen door met fictief geld te handelen. Ook kunt u bij de door ons geselecteerde brokers beleggen op koersdalingen, gebruik maken van het hefboomeffect en beleggen met kleine bedragen. Vergelijk en download de beste brokers van het moment!

Begin met het online beleggen in aandelen!

 

Bronnen: 

http://www.nu.nl/beurs/4149377/verkoop-ft-drukt-winst-pearson.html

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pearson_%28media%29&action=edit&redlink=1