Op 11 november besloten wij om te gaan beleggen met 100 euro op Delta Lloyd. Wij kwamen ’s ochtends een nieuwsbericht tegen waarin duidelijk werd dat het niet goed gaat met het bedrijf. Binnen slechts een uur na het openen van de positie, behaalden wij genoeg winst om deze weer te sluiten. Voorheen was aandelen kopen vaak pas op de lange termijn winstgevend. Tegenwoordig kunt u zeer snel handelen en vaker kans maken op winst. Wilt u weten hoe? Lees dan nu dit artikel.

Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd

Handelen via internet

Met online beleggen kunt u handelen via het internet. U hoeft niet langer naar de bank te gaan om daar aandelen te kopen. Via internet sluit u een soort contract af met de een broker. Een broker is een aanbieder van online beleggen. Zo’n contract heet ‘Contract For Difference’, oftewel CFD.
Met online beleggen koopt u geen aandelen, maar belegt u op een waardeverandering hiervan. Dit betekent dat u met zowel een stijgende als dalende koers winst kunt maken. Verwacht u dat de koers van bedrijf X gaat dalen? Dan kunt u geld inleggen op deze verwachting. Wanneer uw voorspelling klopt, maakt u winst. Denkt u dat de koers van bedrijf Y gaat stijgen? Dan kunt u hier op beleggen.

Doordat de koers van aandelen vaak erg bewegelijk is, stijgen en dalen de koersen meerdere keren per dag. Dit betekent dat u snel kunt handelen en dus elke dag meerdere malen kans maakt op winst. Het openen en sluiten van een positie op één dag wordt daytraden genoemd.

Een ander belangrijk verschil tussen de traditionele manier van beleggen en online beleggen, is dat u bij online beleggen te maken heeft met een hefboomeffect. Dit effect vermenigvuldigt uw inleg met een bepaalde factor, waardoor u een grotere positie kunt openen.

Stel dat u een positie wilt openen bij Delta Lloyd met een bedrag van 25 euro. Een veelgebruikte hefboomfactor is 1:20. Dit betekent dat uw inleg wordt vermenigvuldigd met 20, waardoor uw positie nu 500 euro waard is. De hefboomfactor zorgt er dus voor dat u kunt beleggen met een klein bedrag. Wanneer u een grotere positie in kunt nemen, maakt u bij een juiste voorspelling meer winst. In figuur 1 kunt u het hefboomeffect bekijken.

Figuur 1: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Figuur 1: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd: Aanleiding zoeken

Om de kans op winst te vergroten, is het raadzaam om een goede aanleiding te hebben voor uw belegging. Deze aanleiding vinden wij vaak in nieuwsberichten. De berichten zeggen meestal iets over de situatie waarin een bedrijf zich bevindt. Wanneer een bedrijf negatief in het nieuws komt, bijvoorbeeld door een tegenvallende omzet, speculeren wij vaak op een koersdaling. Komt het bedrijf juist positief in het nieuws, door bijvoorbeeld een hele hoge winst, dan speculeren wij vaak op een koersstijging.

Voor ons was het nieuwsbericht  op 11 november over Delta Lloyd een goede aanleiding om te gaan beleggen. Het bericht kunt u lezen in figuur 2.

Figuur 2: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Nieuwsbericht. Klik om te vergoten.

Figuur 2: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Nieuwsbericht. Klik om te vergoten.

In het bericht wordt duidelijk dat het niet zo goed gaat met Delta Lloyd. Er zijn zorgen over de kapitaalpositie van de verzekeraar, waardoor de beurswaarde van het bedrijf verslechterd. Geen goed nieuws dus voor Delta Lloyd.

Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd: Positie openen

Door het negatieve bericht over de verzekeraar, verwachtten wij een verdere daling van de beurswaarde. We speculeerden dus op een koersdaling van Delta Lloyd. We kozen ervoor om te beleggen met een bedrag van 100 euro. De hefboomfactor zorgde ervoor dat dit ruim 1000 euro waarde werd. We konden hierdoor een aandelenpositie innemen van 160 aandelen. Zonder hefboom hadden wij slechts vijftien aandelen kunnen kopen.

Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd: Positie sluiten

Tijdens het beleggen kunt u de koers van uw positie bekijken. Wanneer u deze koers aandachtig in de gaten houdt, kunt u op het goede moment de positie sluiten en winst maken. In figuur 3 kunt u het koersverloop van onze positie zien.

Figuur 3: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Figuur 3: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Na het openen van onze positie, daalde de koers al snel. Binnen minder dan een uur konden wij de positie sluiten met een winst van 20 euro! Met een inleg van 100 euro, betekende dit een rendement van 20%. Wanneer u de positie sluit, kunt u een winstoverzicht bekijken van de belegging. In figuur 4 kunt u ons resultaat bekijken.

Figuur 4: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Figuur 4: Beleggen met 100 euro op Delta Lloyd – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Beurs voor dummies

Nu u iets wijzer bent geworden over online beleggen, kunt u ervoor kiezen om zelf te starten met beleggen. Voor beginners is het vaak leerzaam om een korte cursus te volgen. In de cursus beleggen verbreedt u uw kennis, waardoor het starten met online beleggen minder lastig is. De cursus is uiteraard niet verplicht.

Om direct te starten, heeft u een beleggingsprogramma nodig. Wij hebben een aantal aanbieders van deze software voor u op een rijtje gezet. In deze software heeft u de keuze tussen een demo versie en een versie met echt geld. Voor beginners is het vaak goed om te oefen met de demo. Hier krijgt u fictief geld waarmee u kunt oefenen.

Direct starten met online beleggen? Klik hier om de aanbieders te bekijken.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Delta_Lloyd

http://www.nu.nl/beurs/4161849/delta-lloyd-hard-onderuit-beursplein-5.html