In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe u kunt starten met beleggen. Bij online beleggen kunt u profiteren van verschillende voordelen, deze worden nader toegelicht. Tevens worden er handige tips gegeven aan het einde van dit artikel. Lees verder voor meer informatie over starten met beleggen.

Starten met beleggen

Voordelen van online beleggen

Met online beleggen kunt u op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Daarentegen kunt u bij traditioneel beleggen niet op ieder moment een beleggingspositie openen en dient u naar een beleggingskantoor te gaan. Het enige wat u bij online beleggen nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding.

Een ander groot voordeel is dat u bij online beleggen kunt beleggen met een kleine inleg, omdat er gebruik wordt gemaakt van een hefboomeffect. De hefboom vergroot uw inleg met een bepaalde hefboomfactor. Hierdoor kunt u een hogere aandelenpositie innemen en meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt een voorbeeld van het hefboomeffect weergegeven.

Hefboomeffect

Figuur 1: Starten met beleggen – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Stap 1: Leren beleggen

Voor u begint met beleggen is het slim om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. In de cursus beleggen wordt online beleggen stap voor stap uitgelegd. Tevens worden er handige beleggingsbegrippen nader toegelicht. Er wordt ook in één van de hoofdstukken aandacht besteed aan de mogelijke risico’s die tijdens het beleggen kunnen optreden.

Stap 2: Fictief beleggen

Na het volgen van de cursus kunt u beginnen met fictief beleggen. Met fictief beleggen, oftewel demo beleggen, kunt u het beleggen op een veilige manier oefenen. Tevens kunt u met demo beleggen beleggingsposities openen voor werkelijke koersen. Op deze manier krijgt u een goed beeld van hoe online beleggen precies werkt. Bij demo beleggen ontvangt u een fictief bedrag van 20.000 euro om het beleggen te oefenen.

Stap 3: Starten met beleggen

Na het oefenen met een demo account kunt u gemakkelijk in hetzelfde programma overschakelen naar echt beleggen, waarbij u met uw eigen geld kunt beleggen. Het is verstandig om eerst met kleine bedragen te beleggen, wat mogelijk is door het hefboomeffect. Bij demo beleggen heeft u misschien riskante keuzes gemaakt met betrekking tot het openen van een beleggingspositie. Het is geheel normaal dat u bij demo beleggen soms riskante keuzes maakt, omdat het fictief geld is. Het is daarom wel van belang om goed te onthouden dat u bij een echt account met uw eigen geld belegd. Kortom, succesvolle beleggingen met het demo account zijn geen garantie voor toekomstige beleggingen.

Tips voor beginnende beleggers

Als u wilt beginnen met beleggen is het verstandig om het demo beleggen serieus te nemen, door goed na te denken bij het openen van een beleggingspositie. Op deze manier krijgt u een beter beeld hoe u te werk gaat met beleggen.

Een andere tip is om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen zonder aanleiding, oftewel aan de hand van impulsieve beslissingen, kan grote risico’s met zich mee brengen. Er zijn verschillende beleggingsmethodes die u kunt gebruiken om een aanleiding te vinden. Twee veel gebruikte beleggingsmethodes worden in de cursus beleggen besproken.

Als u eenmaal bent begonnen te beleggen met een echt account en u heeft het gevoel dat het niet goed gaat, schakel dan terug naar het demo account. In dit geval is het verstandig om eerst meer te oefenen met fictief geld.

Risico’s

Online beleggen brengt enkele risico’s met zich mee, onder andere het hefboomeffect. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met een kleine inleg. Tevens zorgt de hefboom ervoor dat beleggers een hogere aandelenpositie kunnen innemen. Hierdoor kan een belegger meer winst realiseren, maar ook meer verliezen bij een verkeerde voorspelling van de koers.

Met de profit call en stop loss functies in het beleggingsprogramma kunt u enkele risico’s tijdens het beleggen beperken. Met de profit call kunt u uw gewenste rendement instellen. Als de koers het gewenste rendement bereikt, zal de positie automatisch door het programma worden gesloten.

Met de stop loss kunt u instellen wat u maximaal bereid bent te verliezen met een bepaalde belegging. Kortom, u kunt uw maximale verlies instellen. Als de koers dit aangegeven punt bereikt, zal de positie automatisch door het programma worden gesloten.

Beurs voor dummies

In het artikel heeft u uitleg gekregen over het hefboomeffect en de verschillende stappen om zelf te starten met beleggen. Tevens kwamen er enkele handige tips aan bod. Om alles op een rijtje te zetten hebben we hieronder alles voor u samengevat.

  • Beleggen aan de hand van een aanleiding: Kies de gewenste beleggingsmethode;
  • Start met de gratis cursus beleggen om meer te leren over online beleggen;
  • Begin na het volgen van de cursus met fictief beleggen, om het beleggen te oefenen;
  • Maak gebruik van beleggingsfuncties om risico’s tijdens het beleggen te beperken.

Starten met beleggen? Download het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging