Aan de hand van het onderstaande praktijkvoorbeeld wordt het online beleggen op de beurs in Lloyds aandelen toegelicht en stap voor stap beschreven. In dit artikel wordt allereerst het online beleggen zelf toegelicht. Daarna zal een veelgebruikte methode worden beschreven in duidelijk stappen. Zo kunt u een kijkje nemen in het denkproces van beleggers.

 Online beleggen op de beurs in Lloyds-1 

Online beleggen op de beurs in Lloyds: Introductie in beleggen

Wanneer men het over beleggen heeft, wordt er vaak gedacht aan het kopen van aandelen of grondstoffen met vermogens van tienduizenden euro’s of meer. Deze traditionele manier is echter niet de enige manier van beleggen. Om beginnende beleggers kennis te laten maken met een andere methode, is ervoor gekozen om in dit artikel dieper in te gaan op een tweede beleggingsmethode, namelijk Contract for Difference (CFD).

Bij deze manier van beleggen wordt er een contract afgesloten tussen de belegger en een broker (het bedrijf dat de beleggingssoftware beheert). Hierin wordt het aantal ingekochte effecten en de prijzen vastgelegd. Op het moment dat de belegger deze positie wilt verkopen zullen de sluitingswaarden vergeleken worden met de eerder opgestelde bedragen. Het rendement wordt dan bepaald door het verschil tussen de openings- en de sluitingsprijs. Door de tussenpersoon kan een aandelenpositie vele male sneller geopend en gesloten worden ten opzichte van het traditionele beleggen.

Over het algemeen bieden de brokers ook als extra service een hefboomconstructie aan. Hierdoor wordt de belegging als het ware deels gefinancierd door de broker zelf. Zij gaan er vanuit dat de positie snel wordt verkocht door de belegger. Om de beleggers toch de mogelijkheid te bieden om aangename winsten te behalen wordt de inleg uitvergroot, wat het aantrekkelijker maakt om te beleggen met kleine bedragen.

Hieronder wordt de hefboom van de belegging in Lloyds geïllustreerd om een idee te geven hoe deze constructie in de praktijk werkt. Om meer te leren over het CFD beleggen kunt u gratis onze cursus beleggen voor beginners lezen.

 

Online beleggen op de beurs in Lloyds hefboom

Figuur 1: Online beleggen op de beurs in Lloyds – voorbeeld hefboom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Online beleggen op de beurs in Lloyds: Aanleiding

Om het CFD beleggen duidelijker toe te lichten zal de belegging in Lloyds stap voor stap beschreven worden. De eerste stap voor het belegging is bijna altijd het kiezen van het effect waar men in wil beleggen en daarbij de meeste geschikte strategie te kiezen. De twee voornaamste onderzoeksstrategieën zijn de fundamentele analyse, beleggingen baseren op nieuwsberichten en ontwikkelingen, en de technische analyse, het voorspellen van de koers aan de hand van het koersverleden en statistieken. Deze laatste methode wordt vaker gebruikt voor valuta en voor grondstoffen dan voor aandelen.

In dit geval hebben wij gekozen voor aandelen. Hiervoor is de fundamentele analyse bij ons de favoriet, omdat de impact van de laatste ontwikkelingen vaak direct te merken zijn in de aandelenkoers.

De belegging uit het praktijkvoorbeeld is gebaseerd op het onderstaande nieuwsbericht met betrekking tot de Britse consumenten bank, Lloyds. Hierin wordt beschreven dat zij in financiële problemen zijn gekomen na de kredietcrisis en zij hulp nodig hebben van de overheid om een faillissement te voorkomen. Deze aandelen zouden door moeten worden verkocht, maar dit ging niet zonder slag of stoot. De overheid verkoopt nu haar Lloyd aandelen onder de koersprijs om deze kwijt te kunnen aan, bij voorbaat, particuliere beleggers.

Online beleggen op de beurs in Lloyds Nieuwsbericht

Figuur 2: Online beleggen op de beurs in Lloyds – aanleidend nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Door dit aanbod zullen aandelen moeilijker verhandelbaar worden. Vrijwel niemand is bereid om aandelen te kopen via een verkopende partij, wanneer zij Lloyd aandelen van de overheid onder de prijs over kunnen nemen. Hierdoor is het voor beleggers met het doel om winst te behalen op de verkoop van aandelenposities minder aantrekkelijk. Volgens het vraag- en aanbodprincipe zou de aandelenprijs hierdoor moeten dalen.

Op basis van deze theorie hebben wij voorspeld dat de aandelenkoers van Lloyds ging dalen.

Online beleggen op de beurs in Lloyds: Positie openen

Doordat wij van een koersdaling uit gaan, hebben wij besloten om short te gaan in de aandelen van Lloyds. Dit is een optie die bij het traditionele beleggen niet mogelijk is, maar bij CFD beleggen wel. Deze optie maakt het mogelijk om winst te behalen op dalende koersen.

De inleg bedroeg voor deze belegging 155,93 euro. Met behulp van een hefboom van 1 op 50 resulteerde dit in een openingswaarde van 5.792,25 pond ( circa 7.796 euro).

Hieronder is het koersverloop van de belegging in Lloyds weergegeven. De periode van de belegging is aangegeven met een grijs kader en de openings- en sluitingswaarde zijn duidelijk gemaakt met een groene stip. Het moment van de publicatie van het nieuwsbericht is gemarkeerd met een groene pijl.

Online beleggen op de beurs in Lloyds Koersverloop

Figuur 3: Online beleggen op de beurs in Lloyds – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Online beleggen op de beurs in Lloyds: Resultaten

De belegging werd de ochtend erna gesloten om 10:03 uur met een winst van 41,31 euro. Over een inleg van 155,93 euro is dit een rendement van 26,5 procent. Dit percentage komt bij het traditionele beleggen over het algemeen pas voor wanneer een belegger ruim 5 jaar succesvol een aandelenpositie open heeft. Het hefboomeffect, in combinatie met de fundamentele analyse, heeft in dit geval gezorgd voor een aangenaam rendement. In de onderstaande figuur zijn de resultaten van de belegging in Lloyds terug te vinden.

Online beleggen op de beurs in Lloyds Resultaten

Figuur 4: Online beleggen op de beurs in Lloyds – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Leren beleggen in de praktijk

Aan de hand van de stappen uit deze crashcursus beleggen voor dummies kunt u zelf de besproken methode in de praktijk toepassen. Dit kan geheel gratis, door te beleggen met fictief geld. Dit is een mogelijkheid die de brokers aanbieden, speciaal voor beginnende beleggers.

Op onze vergelijkingspagina kunt u verschillende beleggingssoftware tegen elkaar opwegen om een beleggingsprogramma te kiezen dat aansluit bij uw wensen. Wilt u beginnen met het online beleggen? Klik dan op de onderstaande link om de meest gebruikte CFD brokers te vergelijken en te downloaden.

Download op deze pagina een beleggingsprogramma naar keuze!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

http://www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP_ANP-051015-068/Londen-slijt-deel-belang-Lloyds-aan-publiek.aspx