Wanneer u opzoek bent naar een veilige en winstgevende manier van beleggen, dan is dit het juiste artikel voor u. Wij leren u alles over indexbeleggen.

Indexbeleggen

Een korte uitleg over indexbeleggen

Voordat we dieper ingaan op indexbeleggen, is het belangrijk dat u weet wat een index (meervoud: indices) is. De definitie van een index is: Een selectie van effecten die afkomstig zijn uit hetzelfde land of dezelfde bedrijfstak. Misschien kent u de AEX index wel. De AEX is een index van Nederlands 25 grootste beursgenoteerde bedrijven.

De pluspunten van indexbeleggen

Het is mogelijk om te beleggen op indices. Het voordeel hiervan is dat u gebruik maakt van de winst van alle bedrijven in die index. Bovendien is het risico bij deze manier van beleggen gespreid over alle bedrijven in de index. En omdat zij het risico delen, is de kans kleiner dat u verlies maakt. Ook is indexbeleggen erg eenvoudig om te leren. U hoeft geen onderzoek meer te doen naar de koersen van individuele bedrijven, zoals bij normaal beleggen vaak het geval is. Als belegger merkt u dankzij de index namelijk minder van koersschommelingen, omdat de bedrijven in de index elkaar compenseren. Lijdt de één verlies, dan compenseert de winst van de ander dat.  Dit is dus veel gemakkelijker en veilig dan het beleggen in individuele bedrijven. Bovendien blijkt uit onze ervaring dat indexbeleggen vaak winstgevender is dan beleggen op losse aandelen. U merkt het: indexbeleggen heeft vele pluspunten.

Online indexbeleggen

Wilt u gaan indexbeleggen? Doe dit dan via de gratis beleggingssoftware van een broker. Een broker helpt het handelen op de beurs te vergemakkelijken, door als tussenpersoon te fungeren. Dankzij de beleggingssoftware die de brokers hebben ontwikkeld, is beleggen een stuk toegankelijk geworden. Het is nu mogelijk om te beleggen vanuit huis, vanaf het werk, op vakantie en in de trein. Het enige wat u nodig hebt om te beleggen is een apparaat met toegang tot het internet.

De beleggingssoftware heeft nog een aantal voordelen, namelijk beleggen met een hefboom en short gaan.

Indexbeleggen met het voordeel van de hefboom

Bij een belegging met de hefboom wordt de inleg vergroot, waardoor u kunt beleggen op een positie die meer waard is dan uw inleg. De hefboom hangt af van het beleggingsproduct: bij aandelen is de hefboom 1:10 en bij indices 1:12,5.

Dat betekent dus dan u bij indexbeleggen met de hefboom een positie in kunt nemen die 12,5 keer zo groot is als uw inleg. Als u winst maakt , is de dus ook 12,5 keer zo groot.

Short gaan bij indexbeleggen

De tweede mogelijkheid die de beleggingssoftware u biedt, is het zogenaamde short gaan. Wanneer u ervoor kiest om short te gaan, kunt u winst maken bij een koersdaling. In principe werkt het hetzelfde als normaal beleggen, waarbij u profiteert van een koersstijging. Het verschil tussen de prijs van uw positie bij het begin en aan het eind van uw belegging is uw winst. Wanneer een positie van 2000 euro 10% minder waard wordt, dan is dit een verlies van 200 euro. Maar wanneer u bij dit verlies bent short gegaan, is deze 200 euro juist uw winst. Omdat er in deze tijden van economische crisis veel bedrijven koersdalingen meemaken, en maar weinigen koersstijgingen, kan short gaan erg winstgevend zijn.

Starten met indexbeleggen

U hebt nu gelezen dat de beleggingssoftware u ook de mogelijkheid van beleggen met een hefboom en short gaan biedt. Maar er zijn meer redenen waarom indexbeleggen via de beleggingssoftware een echte aanrader is. Het is namelijk:

  • Zeer gebruiksvriendelijk. (U kunt beleggen met uw smartphone, tablet of computer)
  • Veiliger, omdat uw risico gespreid wordt over de hele index
  • Internationaal, u kunt beleggen in indices van over de hele wereld

Bent u overtuigd van het indexbeleggen? Download dan de gratis beleggingssoftware, zodat u meteen kunt beginnen. U kunt beleggen in indices van over de hele wereld, maar ook in delfstoffen, valuta en aandelen van bedrijven.

Wilt u zich liever nog wat verdiepen? Lees dan meer artikelen op onze site, bijvoorbeeld een artikel over de AEX index.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Indexbeleggen