Alles over het beleggen in obligaties

Omdat steeds meer mensen geintresseerd raken in de mogelijkheden van beleggen willen we op deze site ook de beginnende belegger wegwijs maken in de beleggingswereld. In dit leer proces proberen we bepaalde begrippen uit te leggen. De grote drie van het oude beleggen zijn Aandelen, Obligaties en Opties. In dit artikel gaan we het hebben over obligaties.

Wat zijn obligaties?

Een Obligatie is een lening aan de staat, een bedrijf of een instantie. Obligaties zijn een soort spaarrekeningen met een iets hoger rendement, normaal gesproken hoort daar een groter risico bij maar die correlatie is niet vanzelfsprekend bij obligaties. Wel telt natuurlijk de ijzeren wet van de beleggingswereld, een hogere rente, rendement of dividend betekent altijd dat er een hoger risico aan zit.

Beleggen in obligaties, wat zijn de beleggingstips?

In een ideaal situatie koopt u obligaties bij een nieuw startend bedrijf of een bedrijf dat flink in de sores zit maar slechts een bepaald bedrag nodig heeft om nieuwe productiemogelijkheden te financieren. Met een matig of onzeker economisch vooruitzicht zal de rente op de obligatie hoog zijn, rentes van 12% of 16% kunnen voorkomen bij bepaalde bedrijven. Wanneer deze bedrijven niet failliet gaan en de investering goed uitpakt pakt u een hoog rendement van 16%. Nu kunt u de obligaties aanhouden of u kunt ze door verkopen nu u de winst al te pakken heeft.

Veilig beleggen

U kunt ook beleggen in staatsobligaties, deze lijken het meest op een spaarrekening, al krijgt u vaak wel een hogere rente dan bij een spaarrekening. De werking is verder het zelfde, u leent de staat geld en de staat betaalt u rente terug. Wanneer de staat dringend geld nodig heeft dan kan dit voor veel rente gebeuren. In zekere zin is het veiliger dan een spaarrekening gezien de staat altijd terug zal betalen zolang deze niet failliet is. Bij een gezonde economie als Nederland is deze kans bijzonder klein.
Wilt u echter wat meer risico nemen kijk dan eens naar overheden van landen waar het economisch onzekerder is. Deze bieden hogere rentes, u heeft natuurlijk iets meer risico, maar dat is een relatief laag risico vergeleken bij andere beleggingsproducten. Kijk eens bij onze partners wat de mogelijkheden zijn.