Hoe kun je geld verdienen met opties? Wat maakt een optie anders dan die andere derivaten beleggingsproducten? Dit zijn vragen die worden beantwoord in dit artikel. Het principe van derivaten is voor de meeste mensen wel bekend, namelijk geld verdienen dan wel verliezen met een hefboomconstructie op de koers van de onderliggende waarde van een product.

Short gaan is risicovol beleggen?

De algemene perceptie van short gaan tijdens beleggen is dat je een groot risico aangaat. Dit is echter maar deels waarheid. Met derivaten producten doe je aan speculeren, speculeren is in het algemeen vele male risicovoller dan “gewoon” beleggen. Of u nu short of long gaat is daarop niet van invloed, u speculeert namelijk bij beide, is deze speculatie niet juist dan verliest u geld.

Short gaan wordt gebruikt door mensen die aandelen hebben in een bepaalde grondstof. Door daarbovenop opties te gaan verhandelen wanneer je verwacht dat de koers van jouw grondstof gaat dalen, kun je door short te gaan een eventueel verlies opvangen.

Er is ook nog een variatie op short gaan en dan is naked short gaan. Ditzelfde kan ook op de long ( lange termijn) worden ingezet. Naked houdt in dat je ook short of long kunt gaan op aandelen of grondstoffen die je niet in eigen bezit hebt. Dat is geen defensieve strategie maar puur een beleggingsstrategie om simpelweg geld mee te verdienen.

Diversiteit van opties

Opties zijn er in alle mogelijk te bedenken vormen en wordt daarom gezien als een standaard beleggingsproduct. Producten als CFD’s, EFT’s, Trackers en futures zijn afgeleiden van Opties.
Ieder afgeleid product heeft echter net andere “spelregels” en richten zich net op een ander segment in de markt. Trackers of ETF’s zijn een soort opties voor indexen zoals de AEX index of de Dow Jones bijvoorbeeld. CFD’s zijn echt voor korte termijn en werken vaak met een hogere hefboom dan reguliere opties. Kijk dus goed bij een broker welk soort afgeleide van opties ze gebruiken om het grootste rendement eruit te kunnen halen en jezelf beschermen tegen verliezen.