Alles over beleggen in index trackers

Beleggen heeft de naam om ingewikkeld te zijn daarnaast is het ook nog eens risicovol en het bedrijf dat je portefeuille beheerd krijgt het grootste voordeel.  Dit is echter niet altijd het geval, sommige beleggingsinstrumenten zijn transparant, goed controleerbaar hebben een lager risico en zijn niet opgezet om de zakken te vullen van de beheerder van je portefeuille. Een goed voorbeeld hiervan zijn indextrackers of kortweg trackers genoemd. In de VS is deze manier van beleggen razend populair en heet het Exchange Traded Fund, ETF.

Wat zijn trackers?

Trackers zijn beleggingsproducten met het financieel doel om zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index te volgen. Dit kan de Dow Jones zijn of de AEX index, in principe is het om het even welke grote index in de gaten wordt gehouden. Het idee achter trackers is om mee te doen met die index, dus simpelweg om de markt te volgen. Als de AEX daalt, dan zal de waarde van de tracker ook dalen, stijgt de AEX index dan zal de waarde van de tracker ook stijgen.

Wat zijn de voordelen van trackers?

Er zijn meerdere voordelen aan trackers. Het is een heel transparant beleggingsproduct, je weet precies wat het doet want het volgt de algemene index. Daarnaast ben je als belegger niet afhankelijk van de ‘geniale’ ingeving van een beursspeculant. Een tracker volgt de beurs, het verlies zal dus nooit meer zijn dan het algemeen verlies van de index, hierdoor is er geen ruimte voor  ‘human error’. Er is keer op keer gebleken dat trackers betrouwbaarder zijn dan beleggingsfondsen en een hoger rendement halen. Dit terwijl trackers voor het grootste gedeelte draaien op beleggingscomputers die nauwlettend de beurs in de gaten houden. Hierdoor hebben verstrekkers van trackers geen dure beurs analisten nodig, het geld wat ze hiermee overhouden wordt direct doorgerekend naar de belegger, hierdoor bent u beduidend minder geld kwijt aan commissies dan bij traditionele beleggingsfondsen.

Wat zijn de nadelen?

Het nadeel is dat in tegenstelling tot andere derivaten trackers hele aandelen kopen, dat betekend dat je niet voor 100 euro mee kunt spelen op de aandelenmarkt. Vaak zult u moeten rekenen op een minimaal bedrag van 1000 euro. Trackers staan ook niet garant voor torenhoge winsten, ze staan zelden in de top 5 van de ranglijsten van best presterende beursfondsen, zoals gezegd maken ze echter ook nooit een flater. Een ander nadeel kan zijn dat het korte termijn is, je moet de aandelen actief beheren.

Hoog rendement

Het staat vast dat trackers interessante beleggingsproducten zijn, ze staan stabiel hoog in de ranglijsten van goed presterende beursfondsen. Dat betekend keer op keer hoog rendement. Het heeft een relatief laag risico omdat je nooit meer zal verliezen dan een gemiddelde investering op die beurs. Tot slot kan je altijd en overal de voortgang van je trackers zien, je hoeft maar de krant open te slaan en de koers van de algemene index staan er met blok letters in.