Bent u op zoek naar meer informatie over de aandelen waar u mogelijk in wilt beleggen? Dit artikel biedt uitkomst. In dit artikel worden de activiteiten van Royal Dutch Shell toegelicht en zullen we een blik werpen op de laatst gepubliceerde cijfers van Royal Dutch Shell.

 De geschiedenis van Royal Dutch Shell

 Wat veel mensen niet weten is dat Royal Dutch Shell (voortaan: Shell) is begonnen met de handel in schelpen, vandaar de naam en het logo van het bedrijf. De oorsprong van Shell vindt zich in het bedrijf Samuel & Co. Samuel & Co is opgericht in 1830 en handelde in Japanse sierschelpen.  Tegen het einde van de 19e eeuw breidde de activiteiten van Samuel & Co zich uit naar de handel in lampenolie. Deze snel groeiende markt zorgde ervoor dat het bedrijf ineens twee grote handelsproducten had, namelijk schelpen en lampenolie. Door deze nieuwe handel werd gezocht naar een nieuwe naam, wat Shell Transport and Trading Company Ltd zou worden. Het logo dat gekozen werd voor het nieuwe bedrijf was een schelp. Tot op dat moment was Shell nog een volledig Brits bedrijf. Dit veranderde in 1907 toen Shell Transport and Trading Company Ltd en de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij haar krachten bundelden. De nieuwe naam van het Brits/Nederlandse bedrijf werd Koninklijke/Shell groep genoemd. Het logo zou nog steeds de alom bekende schelp blijven. De kleuren rood en geel in het logo van Shell zijn ontstaan tijdens de bouw van de eerste tankstations in Californië. Omdat er fel geconcurreerd werd op de brandstofmarkt was Shell op zoek naar felle kleuren. Uiteindelijk gaf de sterke band van Californië met Spanje de doorslag, het werden de kleuren rood en geel.

Sinds 2004 is de Koniklijke/Shell groep echter geen Brits/Nederlandse onderneming meer maar enkel een Britse onderneming die verder is gegaan onder de naam Royal Dutch Shell. Het hoofdkantoor is nog wel gevestigd in Nederland, namelijk in Den Haag.

 De activiteiten van Shell

 Hoewel de meeste consumenten Shell kennen van de tankstations langs de wegen zijn de activiteiten van Shell breder dan dat. De twee belangrijkste divisies van Shell zijn:

  • Upstream: Onder de upstream divisie valt het oppompen van olie en gas.
  • Downstream: Onder de downstream divisie vallen de raffinage en verkoop van benzine.

 Verder is Shell actief op het gebied van exploratie. Shell is constant op zoek naar nieuwe olie-en aardgasvelden. Ook worden er van de aardolie meer producten gemaakt dan alleen benzine, bijvoorbeeld diesel en kerosine. Ook is Shell actief in de handel in chemicaliën, zij zijn zelfs één van de grootste leveranciers van petro-chemicaliën ter wereld.

 De cijfers van Shell

 [table id=4 /]

26 april jl. maakte Royal Dutch Shell haar resultaten over het eerste kwartaal van 2012 bekend. De cijfers werden zeer goed ontvangen en waren beter dan analisten hadden verwacht. Vooral de divisie Upstream, en dan met name Integrated Gas, presteerde ver boven verwachting. Het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal kwam uit op $ 7,3 miljard, een plus van 16% t.o.v. het eerste kwartaal in 2011. Ook de winst per aandeel steeg naar $ 1,23 in het eerste kwartaal. Alle grote banken hebben een positieve’ oulook’ voor het aandeel Royal Dutch Shell.

 Het aandeel Royal Dutch Shell wordt verhandeld aan de AEX index te Amsterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn om te oefenen in het beleggen met individuele aandelen of in het beleggen in de AEX index (AEX25) kunt u hier één van onze demoaccounts downloaden.