Bij het beleggen in trackers, is de belegger afhankelijk van een beursindex voor de hoogte van het rendement. Hoe zit het precies met het beleggen in trackers bij een dalende beurskoers?

Trackers, Indextrackers en ETF’s

Trackers worden ook wel Indextrackers of ETF’s genoemd. Dat laatste staat voor Exchange Traded Funds. Online brokers bieden trackers aan door particuliere beleggers de mogelijkheid te geven mee te beleggen bij Exchange Traded Funds. Het rendement is afhankelijk van de beursindex, dat maakt het een redelijk zekere belegging en ook nog eens een goedkoop beleggingsproduct.

Goedkoop beleggen?

Doordat trackers werken met geavanceerde beurssoftware is het niet nodig dat brokers dure beursexperts in huis hebben die de markt analyseren en daarop proberen te anticiperen. Een tracker probeert niet naar slimme marktmogelijkheden te zoeken. Deze dupliceert het rendement van de index simpelweg. Dat zorgt ervoor dat er lage kosten aan verbonden zijn terwijl het rendement flink kan oplopen.

Trackers in een dalende markt

Ook met trackers is er de mogelijkheid om short te gaan, dat betekent dat de tracker op dat het rendement van de belegger verbonden is aan de tegenovergestelde richting van de index. Als de AEX index daalt met 30 punten, dan heeft een belegger die is short gegaan met trackers op de AEX 30 euro per tracker winst. Trackers zijn altijd even veel waard als de absolute waarde van de AEX koers. Als  de AEX index op 300 staat dan is één tracker 300 euro waard, ook trackers werken met hefbomen dus een belegger hoeft niet 300 euro te betalen voor 1 tracker, dit wordt betaald met een marge zodat een grote hoeveelheid trackers ook voor de beginnende belegger financieel haalbaar zijn. Trackers kunnen daarnaast op korte en lange termijn worden verhandeld. Kijk eens naar de mogelijkheden van het handelen in trackers bij de verschillende brokers om meer over trackers te leren.