Alles over beleggen,  hoe krijg ik met een laag bedrag een hoog rendement?

Om met het goede nieuws te beginnen, het is absoluut mogelijk om met een laag bedrag een hoog rendement te krijgen. Echter dit is vanzelfsprekend niet zonder risico. De beleggingsinstrumenten die uitgaan van laag kapitaal en een hoog rendement zijn over het algemeen een specifiek soort derivaten. Al naar gelang de aanbieder heten ze turbo’s, sprinters of CFD’s. Ze gaan echter allemaal uit van een gedeeld principe. Dit is het hefboom principe. In de natuurkunde betekent het dat een klein gewicht een hoog gewicht kan tillen als de hefboom lang genoeg is. In de beleggingswereld betekent het dat een klein bedrag een groot aantal aandelen kan bestieren.

Hefboom werking van CFD’s

Je kan zelf de grootte van de hefboom kiezen, het meest gangbare is 1:20, hoe hoger de hefboom hoe hoger het risico maar ook hoe hoger de winst. In de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat je voor het bedrag van 1 aandeel 20 virtuele aandelen hebt ‘gekocht’. Bij CFD’s koop je de aandelen niet daadwerkelijk maar ‘leen ‘ je ze van de tussenpersoon of broker. Je deelt echter wel volledig mee met de winst en het verlies van het beleggingsproduct. Dat betekent dat u bij een klein bedrag van 100 euro als het tegen zit flink kan verliezen.

Daarom hebben veel turbo’s, sprinters of CFD’s stop/loss mogelijkheden. Dat is de mogelijkheid om aan te geven tot welk bedrag u in de min wilt raken. Op die manier dekt u de grootste risico’s af maar blijft u open voor de volledige winst mocht het goed gaan. Daarnaast zijn er nog verschillen in de tijdsperiode die u aangaat bij deze derivaten.  Vaak is het zo dat bij Turbo’s en Sprinters er een bepaald termijn vast staat, met andere woorden er is een eind datum van te voren vastgesteld bij dat beleggingsproduct. Bij CFD’s is dit vaak niet het geval, u besluit zelf wanneer u er uit stapt. Dat betekent dat u iets beter op moet letten wat er op de beurs gebeurt. Dit maakt het handelen in CFD’s  een spannende,  leerzame en potentieel erg rendabele tak van beleggen.