Ben jij een beginnende belegger? Dan zijn futures het beleggingsproduct om mee te starten. Futures zijn eenvoudig, flexibel en veilig.

Wanneer je start met het beleggen in futures zijn er 4 mogelijke categorieën in onderliggende waarde. Grondstoffen als olie, maïs, goud en Indices, dat zijn indexen zoals de S&P 500 of de Nederland 25 en valuta’s zoals de EUR en USD.

Dit maakt beleggen in futures overzichtelijk, dit hoort bij het nieuwe beleggen. Dat houdt in dat alles is geïntegreerd in de webtraders van online brokers. Met een paar simpele muisklikken verkoopt en koopt u een futurescontract. Een ander voordeel hiervan is dat u vanachter uw bureau in Nederland op één rekening Amerikaanse, Engelse, Japanse en Duitse indexen kunt volgen en daarmee uw risico beperkt.

Met futures kunt u geld verdienen met een economische depressie of economische stijging. Dit wordt ook wel ‘short gaan’ en ‘long gaan’ genoemd. Het is mogelijk hoog rendement te halen met futures in een depressie door te speculeren op een dalende beurskoers. Natuurlijk zitten ook futures verbonden aan risico’s. Wij raden daarom te alle tijd aan om te beginnen met een simulator.

Futures zijn flexibel

Daarnaast zijn futures flexibel omdat de spread vaak heel laag is. Met spread wordt het verschil tussen de koop en verkoopprijs bedoeld. Voor een particuliere belegger is een lage spread voordeliger van een grote spread. Het rendement is stijgt aanzienlijk sneller met een lage spread dan met een hoge spread. Dit betekent dus meer winst.

Lage inzet, hoog rendement

Futures kenmerken zich, net als andere derivaten, door de hefboom waarmee ze werken. Dit betekent dat je met een lage inzet een hoog rendement kan behalen. De meeste brokers verhandelen futures met het stoploss principe. Dit principe beschermt u als beleggen tegen te grote verliezen.

Lage kosten

De kosten die online brokers in rekening brengen bij de belegger zijn bij futures laag doordat bijna alles is geautomatiseerd. Dit betekend dat u weinig transactiekosten hoeft je betalen en maar een laag percentage, of helemaal geen, commissie. Wat de exacte hoogtes zijn van deze commissies kunt u per broker vinden op de pagina voorwaarden.