Beleggen hoe werkt het  eigenlijk? Wij leggen u in 3 stappen uit hoe u kunt starten met beleggen. Wij maakten in 5 uur tijd, 12% rendement op onze belegging van 500 euro. Een winst van 60 euro. Om te starten met beleggen heeft u alleen een gratis beleggingsprogramma nodig. Hoe dit precies werkt leest u hier.

beleggen-hoe-werkt-het-plaatje3

Beleggen hoe werkt het tegenwoordig?

De meeste mensen denken bij beleggen al snel aan bankiers die met grote bedragen op wallstreet. Dit is niet helemaal terecht.  Met de groei van internet is het beleggen toegankelijker geworden voor iedereen. Online beleggen is daarom de laatste jaren steeds populairder geworden.

Om zelf te starten met beleggen heeft u tegenwoordig alleen een gratis handelsprogramma nodig. Dit programma is gratis te downloaden via een online broker. Een broker is een tussenpersoon tussen u en de beurs. U kunt via de broker een handelsprogramma downloaden waarmee u thuis vanuit uw luie stoel kunt beleggen. In koersen over de hele wereld, van aandelen en grondstoffen tot valuta en edelmetalen. Het handelsprogramma van de broker is te downloaden voor uw pc, tablet en zelfs voor uw smartphone in een app-vorm.

leren-aandelen-beleggen-trader-plaatje2

Figuur 1, beleggen hoe werkt het? handelsprogramma van online broker.

Beleggen hoe werkt het? Op zoek naar een aanleiding

Om te beginnen met beleggen is het verstandig dat u niet zomaar een aandeel te kopen.  Een goede reden is belangrijk. Wij gaan eerst op zoek naar een aanleiding. Dit doen wij door te zoeken naar nieuws over beursgenoteerde bedrijven. Dit kan op verschillende nieuwssites al DFT.nl en belegger.nl.

Als u gaat beleggen moet u weten dat de beurs om 09:00 ‘s ochtends open gaat. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om voor 09:00 (de opening van de beurs) beursgevoelige informatie over hun bedrijf bekend te maken aan beleggers. Dit is verplicht om misbruik te voorkomen. Beursgevoelige informatie die bedrijven naar buiten brengen kan uit verschillende onderwerpen bestaan:

  • Overname nieuws.
  • Jaarcijfers / kwartaalcijfers.
  • Massaontslag.
  • Beleggingsadviezen van experts.

Deze informatie is voor beleggers belangrijk omdat men hierdoor een beeld krijgt over de gezondheid van een bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld positieve jaarcijfers naar buiten brengt, is dit goed nieuws voor het bedrijf. Het bedrijf is gezond en maakt meer winst. Meer beleggers willen hiervan profiteren en zullen aandelen van het bedrijf kopen. Hierdoor stijgt de prijs van het aandeel en ook de koers.  Op deze manier kunt u ook geld verdienen. Hoe dit in zijn werking gaat leggen wij uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Beleggen hoe werkt het? Stap 1

Op zoek naar beursnieuws. Dit doen wij voordat de beurs opengaat zodat we optimaal kunnen profiteren van een koersstijging. Op een later moment is de koers wellicht al te ver gestegen. Wij lezen op deaandeelhouder.nl dat experts van de Nederlandse bank ING een advies hebben uitgebracht over het bedrijf Philips. Philips is een Nederlands elektronicaconcern dat o.a. consumentenelektronica, lampen, communicatie- en medische apparatuur maakt. De experts van ING geven beleggers het advies om aandelen Philips te kopen, omdat zij verwachten dat het aandeel meer waard zal worden i.v.m. kostenbesparingen.

beleggen-hoe-werkt-het-plaatje4

Figuur 2, nieuwsbericht Philips. Bron: deaandeelhouder.nl

Naar experts in de beleggingswereld wordt door beleggers geluisterd. Expert van banken als de ING hebben een goede kijk. Zij geven vaak een aantal motivaties waarom zij denken dat een aandeel zal gaan stijgen of dalen. Wij denken dat de experts gelijk hebben en belegger deze mening zullen delen. Wij besloten daarom te gaan beleggen met 500 euro op het aandeel Philips.

Beleggen hoe werkt het? Stap 2

Wij starten het handelsprogramma van de online broker en klikken op het aandeel Philips. Wij voeren ons bedrag van 500 euro in. Om beleggen aantrekkelijk te maken voor kleine bedragen kunnen wij via de broker gebruik maken van een hefboomwerking.

Een hefboomwerking stelt ons in staat meer aandelen te kopen dan we normaal voor betalen. Zo kunnen wij met 500 euro door de hefboom van 10x beleggen in aandelen met een waarde van (500 x 10) 5.000 euro. Dit heeft als voordeel dat onze winst over het totaal bedrag van 5.000 euro wordt verrekend. De winst is bij een koersstijging namelijk 10x keer zo hoog. Deze hefboomwerking is ideaal voor de snelle belegger. De winst is door de vermenigvuldiging snel gepakt.

Beleggen hoe werkt het? Stap 3

Na het starten is het afwachten. Het aandeel Philips is in de loop van de ochtend geleidelijk gaan stijgen.

beleggen-hoe-werkt-het-plaatje1

Figuur 3, grafiek beleggen hoe werkt het? Philips. Klik om te vergroten.

Wij besloten 14:15 te stoppen met beleggen en onze winst van 60 euro te pakken. Dit is een rendement van 12% over een inleg van 500 euro in slechts 5 uur. Beleggen met een klein bedrag kan dus op korte termijn zeer winstgevend zijn. Helaas zijn wij te vroeg gestopt met beleggen. De koers is ook na 14:15 blijven stijgen . Toch zijn wij tevreden met een rendement van 12%.

beleggen-hoe-werkt-het-plaatje2

Figuur 4, resultaten beleggen hoe werkt het? Philips. Klik om te vergroten.

Wilt u meer praktijkvoorbeelden lezen? Ga dan naar deze pagina.

Beleggen hoe werkt het? Gratis oefenen

Via het gratis handelsprogramma van de broker heeft u ook de mogelijkheid om gratis te oefenen met beleggen. U ontvangt dan een fictief bedrag van enkele duizenden euro’s. Hiermee kunt u vervolgens handelen in echte actuele koersen. Dit is een perfecte methode om het beleggen te leren en geeft u een inzicht in uw beleggingskwaliteiten. Bovendien kunt u met een druk op de knop overstappen naar beleggen met echt geld. U bent dan immers al bekend met het programma wat het beleggen een stuk makkelijker maakt.

Conclusies

  • U kunt gratis oefenen met het handelsprogramma  op echte actuele koersen.
  • U kunt overal en altijd beleggen met behulp van uw pc, tablet en smartphone.
  • Nieuwsberichten zijn een goed start punt voor een succesvolle belegging.
  • Beleggen is met een klein bedrag zeer winstgevend dankzij het hefboomeffect.

Beleggen hoe werkt het? Via het gratis handelsprogramma van de online broker wat u hier kunt downloaden

Bron: http://www.deaandeelhouder.nl/news/2013/4/24/beursblik_ing_verhoogt_koersdoel_philips-3/, http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Philips_Electronics