Wilt u met short gaan op aandelen veel geld verdienen? Lees dan in dit artikel hoe wij winst maakten met short gaan. Short gaan is een manier van beleggen waarbij de gebruiker geld verdiend op een dalende koers. Bij veel mensen roept dit vragen op. Wij zullen echter in dit artikel laten zien dat short gaan vooral veel kansen biedt. Zo verdienden wij 100 euro door short te gaan op de koers van het aandeel Douwe Egberts Masterblenders.

short gaan op aandelen

Short gaan op aandelen, hoe kan dat?

Als beleggers short gaan op aandelen, verkopen zij als het ware aandelen om deze aandelen op later moment, als de prijs van de aandelen gedaald is, terug te kopen. Doordat zij meer ontvangen dan zij uitgeven, maken zij winst. Nu horen wij u denken; hoe kun je iets verkopen dat je niet eerst gekocht hebt? Dit kan door de tussenkomst van een broker.

Een broker is een instantie die fungeert als een dirigent tussen beleggers en beursgenoteerde bedrijven. Een broker wordt daarom weleens de makelaar van de aandelenbeurs genoemd. Deze broker biedt zijn klanten de mogelijkheid zijn aandelen te verkopen, met als verplichting, deze op een later moment terug te kopen. Uiteraard bepaalt de belegger wanneer hij of zij de aandelen terug koopt. Hij dit pas doen als de koers het verst gedaald is, zijn winst is dan het grootst.

Hoe kunt u nu short gaan?

Short gaan op aandelen kun je dus ‘omgekeerd’ beleggen noemen. De vraag die nu rest hoe u short kunt gaan? U kan dit doen met een eenvoudig computerprogramma, verstrekt door de broker. In dit programma vindt u aandelenkoersen van over de hele wereld en kunt u op elke koers short gaan. Om de werking van dit programma helemaal duidelijk voor te stellen, zullen wij een recente ‘short’ uitschrijven. U kunt het beleggingsprogramma namelijk, via deze site, gratis downloaden.

Beleggingservaring met short gaan op aandelen

Wij verdienden 100 euro door short te gaan op aandelen Douwe Egberts Masterblenders. De aanleiding hiervoor was een nieuwsbericht op de site beursfoon.nl. Dit recept, beleggen naar aanleiding van een nieuwsbericht, is door ons al vaker beproefd. Koersen reageren vaak op nieuwsberichten.

Het nieuws luidde dat Masterblenders zou worden overgenomen voor een lagere prijs dan aanvankelijk gedacht werd. Al geruime tijd waren er geruchten dat DE zou worden overgenomen door het bedrijf JAB. Eerder had JAB een indicatief bod naar buiten gebracht. Het werkelijke bod, wat nu naar buiten kwam, was echter lager dan dit indicatieve bod. Dit was een tegenvaller voor de aandeelhouders van DE. Zij kregen, als de overname doorging, minder voor hun aandeel dan eerder gedacht. Onze verwachting was daarom dat sommige investeerders hun aandelen DE zouden verkopen.

Als investeerders hun aandeel in een bedrijf verkopen, daalt de prijs van het aandeel. Dit komt omdat het aanbod is toegenomen. Wij wilden hiervan profiteren door short te gaan op aandelen DE. Wij dachten namelijk, zoals hierboven uitgelegd, winst te kunnen maken door de aandelen nu te verkopen, en ze op een later moment terug te kopen.

short gaan op aandelen

Figuur 1, short gaan op aandelen. Klik op afbeelding om deze te vergroten

Om iets voor negenen, op vrijdag 12 april lazen wij het bovenstaande nieuwsbericht. Om negen uur zou de beurs openen. Wij openden daarom snel ons beleggingsprogramma en zochten naar het aandeel DE Masterblenders.

Wij vonden het aandeel en drukte op de knop ‘short’. Vervolgens konden wij onze inleg invoeren. Met ongeveer 1.000 euro wilden wij short gaan. Nu komt een andere karakteristiek van short gaan aan het licht. Als men short bij een broker gaat, handelt men met een groter bedrag dan hun inleg. In de meeste gevallen is dit bedrag 10 x groter. Dit heeft als groot voordeel dat er sneller een fikse winst gehaald kan worden. Dit zal de belegging uitwijzen.

masterblenders

Figuur 2, short gaan op aandelen. Klik op afbeelding om deze te vergroten

Het aandeel DE Masterblenders daalde namelijk met 1%. Dit betekende dat wij het aandelenpakket voor een 1% lagere prijs terugkochten. Kortom, onze 1.000 euro aan aandelen, kochten wij op maandag (zaterdag en zondag is de beurs dicht) voor 990 euro terug. 10 euro winst.

Wij hadden echter gehandeld met een bedrag dat tien keer zo groot was, ongeveer 10.000 euro. Ook dit bedrag was natuurlijk met 1% gedaald. Dit betekende dat wij deze aandelen op maandag terugkochten tegen een prijs van ongeveer 9.900 euro. Onze winst was daarom 100 euro! In de onderstaande figuur ziet u het resultaat.

short gaan op aandelen 3

Figuur 3, short gaan op aandelen. Klik op afbeelding om deze te vergroten

Wilt u zelf short gaan op aandelen?

  1. De mogelijkheid te profiteren van dalingen biedt namelijk veel kansen
  2. En de hefboom ( x 10) zorgt ervoor dat de kleinste verschillen al voor fikse winsten zorgen

Deze twee karakteristieken maken dat short gaan op aandelen, als het nieuwe beleggen genoemd wordt.

Zoals wij in dit artikel al noemde, kunt via deze site een gratis computerprogramma downloaden. Met dit programma kunt u short gaan (maar ook beleggen op koersstijgingen) op koersen uit de hele wereld. Ook kunt short gaan op aandelen met dit programma risicoloos uitroberen. Het programma heeft namelijk een gratis demomodus waarin u met nepgeld op wel echte koersen belegt. Vanuit deze modus kunt op ieder moment overstappen naar de werkelijke modus, waarin u met echt geld belegt.

Short gaan op aandelen staat voor het nieuwe beleggen, bent u toe aan een nieuwe stap?

Download dan hier het gratis beleggingsprogramma door op deze link te klikken

Bron: nu.nl