In een eerder artikel hebben we besproken wat de koers-winst verhouding van aandelen is en wat dit betekent voor uw rendement. Dit artikel leest u hier. In dit artikel gaan we verder in op de koers-winst verhouding. U vindt een overzicht van de koers-winst verhouding van alle AEX aandelen van de afgelopen drie jaar en verder bespreken we wat belangrijke elementen zijn in het beoordelen van de koers-winst verhouding.

Het beoordelen van de koers-winst verhouding

Om uw geheugen weer even op te frissen een korte uitleg van de koers-winst verhouding. De koers-winst verhouding is het aantal keer dat de winst per aandeel gedeeld kan worden door de koers van een aandeel. Is de koers van een aandeel € 30 en de winst per aandeel € 2 is de koers-winst verhouding 15. Voor het beoordelen van koers-winst verhoudingen gelden een aantal vaste regels. Over het algemeen geldt dat aandelen met een koers-winst verhouding onder de 10 ‘goedkoop’ zijn en aandelen met een koers-winstverhouding van boven de 17 ‘duur’. Deze vaste regels kunnen u een houvast bieden bij het beoordelen van aandelen, echter is dit niet voldoende om vanuit te gaan. Een hoge koers-winstverhouding kan twee dingen betekenen. Of de koers van een aandeel staat hoog. Hierdoor wordt het verschil tussen de koers en de winst per aandeel groter. Een hoge koers-winst verhouding kan ook betekenen dat de winst per aandeel zeer laag is. In het geval van een lage koers-winst verhouding gelden dezelfde regels, dan natuurlijk in tegenovergestelde richting.

Het blijft bij het beoordelen van koers-winst verhoudingen dus belangrijk om in te schatten wat het getal betekent. Maakt het bedrijf veel winst per aandeel of is het aandeel overgewaardeerd en is de koers buiten proportioneel hoog? Als u overweegt aandelen of cfd’s te kopen, kijk dan altijd naar het verhaal achter het getal.

De koers-winst verhouding van AEX aandelen

[table id=11 /]

Wat duidelijk zichtbaar is in de tabel is dat de gemiddelde koers-winst verhouding van de gehele beurs de afgelopen jaren is gedaald. In 2009 kende de AEX een gemiddeld koers-winst verhouding van 11,1, in 2010 steeg dit nog licht naar 13,6 maar in 2011 kwam de koers-winst verhouding van de AEX uit op een teleurstellende 5,2. Wat betekent de lage koers-winst verhouding van de AEX? Het kan betekenen dat de winsten per aandeel van de gezamenlijke fondsen erg laag is. Het kan ook betekenen dat de aandelen van de AEX ondergewaardeerd zijn en daarmee erg goedkoop. In tegenstelling tot andere Europese aandelenmarkten blijft de AEX qua koersontwikkeling achter.

Waar u als belegger naar op zoek bent zijn bedrijven met het liefst een licht stijgende koers-winst verhouding. Let op aandelen die zich stabiel ontwikkelen en geen grote fluctuaties laten zien. Aandelen met een negatieve koers-winst verhoudingen zijn van bedrijven die verlies hebben gemaakt in het voorgaande jaar. Dat betekent niet per definitie dat deze aandelen niet meer interessant zijn om te beleggen. Zij kunnen in de loop der jaren alsnog een stabiele stijgende trend laten zien.