Bent u op zoek naar meer informatie over de aandelen waar u mogelijk in wilt beleggen? Dit artikel biedt uitkomst. In dit artikel worden de activiteiten van Ahold toegelicht en zullen we een blik werpen op de laatst gepubliceerde cijfers van Ahold.

 De geschiedenis van Ahold

 De geschiedenis van Ahold start eigenlijk met de geschiedenis van Albert Heijn, tegenwoordig onderdeel van Ahold NV. De eerste supermarkt Albert Heijn werd opgericht in 1887 in Oostzaan. De kruidenierswinkel was destijds slechts 12m² groot. De groei van het bedrijf gaat snel en in 1902 heeft het bedrijf inmiddels 10 filialen en wordt het een grootfiliaalbedrijf. De eerste beursgang van Albert Heijn is in 1948 en het bedrijf wordt daarmee een open vennootschap.

In 27 augustus 1973 wordt Ahold NV opgericht. Vanaf dit moment is Albert Heijn onderdeel van Ahold en kunnen zij makkelijker buitenlandse markten betreden. In 1987 bestaat Albert Heijn 100 jaar en dit levert Ahold het predicaat ‘Koninklijk’ op.

 In 2003 verkeert Ahold in een grote crisis. Het wordt bekent dat Ahold jarenlang structureel hogere omzetten heeft weergegeven bij de Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice. Door het naar buiten komen van dit nieuws stapt topman Cees van der Hoeven op. Door het verstrekken van onjuiste informatie lag de beurskoers van Ahold hoger dan dat deze koers zou zijn op basis van de werkelijke cijfers. Ahold maakt daarom in 2005 een schikking met haar aandeelhouders. Naar aanleiding van deze crisis besluit Ahold een aantal van haar activiteiten in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika te verkopen. Sindsdien bevindt Ahold zich in rustiger vaarwater.

 De activiteiten van Ahold

 Ahold is een internationaal retailbedrijf met haar hoofdvestiging in Amsterdam. Ahold is actief in Europa en Amerika met o.a. de volgende merken:

  • Albert Heijn: Supermarktketen actief in Nederland en België
  • Etos: Drogisterijketen actief in Nederland
  • Gall & Gall: Slijterij actief in  Nederland
  • Hypernova: Supermarktketen actief in Slowakije
  • Ica: Supermarktketen actief in Zweden, Noorwegen, estland, letland en Litouwen
  • Pingo Doce: Supermarktketen in Portugal
  • Stop & Shop: Supermarktketen actief in de staten Connecticut, New Jersey en New York (VS)
  • Giant Landover: Supermarktketen actief in Virginia, Maryland, Delaware, en the District of Columbia, in de Verenigde Staten

Cijfers van Ahold

 [table id=3 /]

 Op 1 maart 2012 zijn de vierdekwartaalcijfers over 2011 van Ahold bekend gemaakt. De cijfers zijn door de markt goed ontvangen. Ahold laat wel weten dat het begin van 2012 wat moeizamer op gang komt. Volgens analisten heeft dit echter een beperkte invloed op de marge. Verder wordt door analisten het stijgen van het dividend per aandeel met 38% zeer geroemd. Later dit jaar zien analisten de mogelijkheid voor Ahold om mogelijk eigen aandelen terug te kopen. Het inkopen van eigen aandelen is over het algemeen een signaal dat een bedrijf een sterke financiële positie heeft en minder afhankelijk is van financiering van de aandelenmarkt. Ook de adviezen van de grote banken zijn positief over het aandeel Ahold. Alle banken geven een ‘Buy’ of ‘Hold’ advies voor het aandeel.

 Het aandeel Ahold wordt verhandeld aan de AEX index te Amsterdam Mocht u geïnteresseerd zijn om te oefenen in het beleggen met individuele aandelen of in het beleggen in de AEX index (AEX25) kunt u hier één van onze demoaccounts downloaden.