Bent u op zoek naar meer informatie over de aandelen waar u mogelijk in wilt beleggen? Dit artikel biedt uitkomst. In dit artikel worden de activiteiten van Heineken toegelicht en zullen we een blik werpen op de laatst gepubliceerde cijfers van Heineken.

De geschiedenis van Heineken

De oprichter van Heineken is Gerard Adriaan Heineken. Hij kocht in 1864 een stoombierbrouwerij aan de Nieuwezijdse Voorburgwal te Amsterdam. De tijd waarin Gerard Adriaan Heineken startte was er één van hoogconjunctuur en dat legde hem geen windeieren. In 1867, slechts drie jaar na de opening van de eerste brouwerij bouwde Heineken een nieuwe brouwerij aan de Stadshouderskade te Amsterdam. In 1873 volgde vervolgens een brouwerij in Rotterdam, aan de Crooswijkse Singel. Het was echter niet alleen de tijd van hoogconjunctuur die goed was voor Heineken. Ook de andere benadering  van Heineken richting klanten, personeel en de hoge constante kwaliteit van het bier was in die tijd uitzonderlijk. In 1875 wint Heineken vervolgens haar eerste prijs. Een ster rijst vanaf dat moment op het etiket van het biermerk. Later wint Heineken nog een tweede ‘grand prix’ in 1889. Ook deze prijs is nog steeds te zien op het etiket van het biertje.

Eind 19e eeuw is Heineken inmiddels de grootste brouwer van Nederland. Ook de moeilijke periode van de eerste en tweede wereldoorlog komt Heineken door. In de periode die volgt blijft Heineken zichzelf vernieuwen. Wat steeds belangrijker wordt is de marketing rondom het biermerk. Heineken is één van de weinige brouwerijen die dit goed door heeft en blijft daardoor groeien. In 1968 wordt de grote Amstel brouwerij overgenomen en in 1975 bouwt Heineken een nieuwe brouwerij in Zoeterwoude, ter vervanging van de brouwerij in Rotterdam. De brouwerij in Zoeterwoude geldt nog steeds als de grootste van Europa. In 1989 neemt Heineken ook nog de Brand brouwerijen over waarmee het merk zich nog sterker maakt.

De activiteiten van Heineken

De activiteiten van Heineken richten zich voornamelijk op het brouwen van bier, maar om te zeggen dat dit de enige activiteit van Heineken is doen we ze zeer mee te kort. Alleen Heineken bier wordt in 170 landen verkocht. Heineken heeft meer dan 130 brouwerijen in meer dan 70 landen. Verder bezit Heineken meer dan 200 merken. Een aantal van de bekendste zijn Amstel, Brand, Wieckse, Murphy’s,Jjillz en Strongbow. Verder is Heineken ook eigenaar van Vrumona, een frisdrankfabrikant die onder meer Pepsi, Sisi, Gatorade, Chrystal Clear en Sourcy produceert. Met al haar merken samen is Heineken het vierde biermerk ter wereld, gekeken naar het aantal hectoliters[1].

De cijfers van Heineken

 [table id=5 /]

De cijfers die Heineken op 18 april 2012 presenteerde over het eerste kwartaal van 2012 werden door analisten goed ontvangen. De omzet en volume zijn t.o.v. het eerste kwartaal van 2011 gestegen. De nettowinst bleef iets achter, dit door een eenmalige last. De ‘outlook’ van analisten voor het aandeel Heineken is verdeeld.

Het aandeel Heineken wordt verhandeld aan de AEX index te Amsterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn om te oefenen in het beleggen met individuele aandelen of in het beleggen in de AEX index (AEX25) kunt u hier één van onze demoaccounts downloaden.