Bent u op zoek naar meer informatie over de aandelen waar u mogelijk in wilt beleggen? Dit artikel biedt uitkomst. In dit artikel worden de activiteiten van ING toegelicht en zullen we een blik werpen op de laatst gepubliceerde cijfers van ING.

Beleggen in ING

De geschiedenis van ING

ING is vergeleken bij andere bedrijven die genoteerd staan aan de AEX index een vrij jong bedrijf. ING is ontstaan in 1991, na een fusie tussen Nationale Nederlanden en de NMB Postbank Groep. De reden dat ING vrij jong is komt door het feit dat in 1990 de wet- regelgeving omtrent de fusies tussen verzekeraars en bankbedrijven veranderde. Voor 1990 was het verboden voor dit soort bedrijven om te fuseren. De verzekeraar Nationale Nederlanden en het bankbedrijf NMB Postbank Groep grepen deze mogelijkheid aan om het gesprek aan te gaan, met als resultaat de fusie en het nieuwe bedrijf ING. Bij de start van het bedrijf in 1991 was ING een Nederlands bedrijf met enkele buitenlandse activiteiten. Tegenwoordig kennen we ING als een multinational dat actief is over de gehele wereld. Het uitbreiden van de activiteiten startte in 1995 met de overname van Barings Bank. De naamsbekendheid van ING werd door deze overname sterk verbeterd. Sindsdien heeft ING niet stil gezeten. Onder andere de volgende bedrijven werden ingelijfd: Bank Brussel Lambert, Equitable of Iowa, ReliaStar, Aetna Financial Services en de zakenbank Furman Selz. Ook heeft ING een meerderheidsbelang in de Poolse bank Bank Śląski, nam het een belang in de Bank of Beijing en startte het met de verkoop van levensverzekering in India via ING Vysya Life Insurance.  Hoewel het ING dus lange tijd voor de wind ging is ook ING getroffen door de kredietcrisis. In het derde kwartaal van 2008 leidde ING haar eerste kwartaalverlies ooit, het verlies bedroeg toen 478 miljoen euro. Eind 2008 klopt ING bij de Nederlandse overheid aan voor een kapitaalinjectie. De Nederlandse overheid steekt 10 miljard euro in ING, waar het bedrijf een flinke rente over moet betalen. Het bedrijf heeft daar inmiddels al 7 miljard van terugbetaald en denkt in 2012 de resterende 3 miljard terug te betalen.

De activiteiten van ING

De belangrijkste activiteiten van ING bestaan dus uit de verzekeringstak en het bankbedrijf. ING heeft vele bedrijven, zowel nationaal als Internationaal. In 2009 heeft ING bekend gemaakt dat het verzekeringsbedrijf wordt afgesplitst van het bankbedrijf. De wijze waarop dit gaat gebeuren is nog niet geheel duidelijk. Eén van de opties die momenteel onderzocht wordt is het afsplitsen doormiddel van een spin-off. Aandeelhouders van ING krijgen dan een apart aandeel van de verzekeringstak.

De cijfers van ING

[table id=7 /]

De cijfers van ING over het eerste kwartaal van 2012 zijn redelijk positief ontvangen. Het bedrijf maakte in het eerste kwartaal van 2012 een nettowinst van 680 miljoen euro. Dit is een daling van 50% t.o.v. de winst van het eerste kwartaal van 2011. Toch waren analisten positief door de vele eenmalige posten die drukten op de winst. Ook stelde het bedrijf de markt gerust door te stellen dat de risico’s op de Spaanse markt meevallen. De ‘outlook’ van andere banken voor het aandeel ING blijft redelijk positief. De meeste banken hebben een ‘hold’ of ‘buy’ advies voor het aandeel met een gemiddeld koersdoel van rond de € 7.

Het aandeel ING wordt verhandeld aan de AEX index te Amsterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn om te oefenen in het beleggen met individuele aandelen of in het beleggen in de AEX index (AEX25) kunt u hier één van onze demoaccounts downloaden.