Bent u op zoek naar meer informatie over de aandelen waar u mogelijk in wilt beleggen? Dit artikel biedt uitkomst. In dit artikel worden de activiteiten van KPN toegelicht en zullen we een blik werpen op de laatst gepubliceerde cijfers van KPN.

Geschiedenis van KPN

KPN is ontstaan halverwege de 19e eeuw als nationaal bedrijf voor het aanleggen en exploiteren van telegrafieverbindingen.  20 jaar na de oprichting van het bedrijf werden de postwerkzaamheden, ook nog in handen van de overheid, toegevoegd aan het bedrijf.  Het bedrijf heette toen ‘Administratie der Posterijen en Telegrafie’. In 1915 veranderde deze naam naar het Staatsbedrijf de Posterijen en Telegrafie, kortweg P&T genoemd. In 1928 veranderde de naam nogmaals, door de opkomst van de telefoon, naar Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT). In 1989 werd het bedrijf geprivatiseerd. Daardoor kon het bedrijf naar de beurs, wat uiteindelijk in 1994 gebeurde. De overheid was daardoor niet meer de enige aandeelhouder. Tot 2005 had de Nederlandse overheid een ‘gouden aandeel’ waardoor zij een doorslaggevende stem had bij belangrijke beslissingen. Eind 2005 is dit ‘gouden aandeel’ opgeheven. In de tussenliggende periode zijn de telefonieactiviteiten en de postactiviteiten gescheiden in twee verschillende bedrijven. KPN kende een grote crisis en stond aan het randje van faillissement tijdens het ineenstorten van de internetbubbel. Door strenge bezuinigingen van CEO Ad Scheepbouwer is KPN weer op het goede pad gekomen.

 De activiteiten van KPN

KPN richt zich met haar activiteiten op twee hoofdmarkten; de consumentenmarkt en de zakelijke markt. Voor consumenten is KPN leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten en biedt zij vaste en mobiele telefonie, internet en televisie aan. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen. KPN biedt wereldwijd wholesale-netwerkdiensten aan andere operators. Merken waarvan KPN onder meer bekend is zijn KPN, Hi, Telfort, Getronics, Simyo en XS4all.

 De cijfers van KPN

[table id=10 /]

24 april jl. heeft KPN haar eerste kwartaalcijfers voor 2012 gepubliceerd. Analisten waren vrij negatief over de cijfers van KPN. De omzet van KPN daalde met 1,4% t.o.v. het eerste kwartaal van 2011 naar een niveau van € 3,2 miljard. De nettowinst daalde ook, met 51% naar € 288 miljoen. KPN maakte wel bekend dat het dividend per aandeel gelijk blijft, op € 0,90 per aandeel.

Het advies van de grote banken voor het aandeel KPN is licht negatief. Veel banken hebben een ‘hold’ of ‘neutral’ advies met een koersdoel dat beneden de huidige koers ligt.

 Het aandeel KPN wordt verhandeld aan de AEX index te Amsterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn om te oefenen in het beleggen met individuele aandelen of in het beleggen in de AEX index (AEX25) kunt u hier één van onze demoaccounts downloaden.