Bent u een belegger die op zoek is naar specifieke informatie omtrent een aandeel dan bent u hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we Unilever. Wat is de geschiedenis van Unilever, wat zijn de belangrijkste activiteiten van Unilever en misschien wel het belangrijkst, hoe presteert Unilever op dit moment? Het doel van dit artikel is dan ook om u zo goed mogelijk te informeren zodat u uw beleggingen op een weloverwogen manier kan maken.

Beleggen in Unilever

Geschiedenis en activiteiten van Unilever

Unilever is ontstaan in 1930. Het bedrijf ontstond door het samengaan van de twee bedrijven Margarine Unie en Lever Brothers. Net samengaan van het Nederlandse en Britse bedrijf was zinvol omdat beide bedrijven elkaar beconcurreerden op dezelfde grondstoffen en beide bedrijven grote bedragen uitgaven aan marketing. Sindsdien is Unilever blijven groeien qua aantal vestigingen maar ook qua assortiment. Tegenwoordig is Unilever één van de grootste voedingsmiddelfabrikanten ter wereld. De producten van Unilever zijn in meer dan 190 landen te koop. Bekende merken van Unilever zijn o.a. Andrelon, Bertolli, Prodent, Sunil en vele anderen. De meeste productievestigingen van Unilever in Nederland zijn verplaatst naar het buitenland, waardoor het aantal banen bij Unilever Nederland de laatste jaren sterk is afgenomen.

De cijfers van Unilever

[table id=14 /]

Eind april heeft Unilever haar eerste kwartaalcijfers over 2012 gepubliceerd. Deze cijfers werden door analisten zeer goed ontvangen. Alle divisies van Unilever hebben beter gepresteerd wat leidt tot een plus in de omzetgroei van 11,9% t.o.v. het eerste kwartaal van 2011. De omzet kwam hiermee uit op € 12,1 miljard, boven de verwachtingen van analisten. Opvallend is dat Unilever beter presteert dan concurrenten als Danone en Nestlé. Wel gaf Unilever tijdens de presentatie aan dat de cijfers van het eerste kwartaal niet bij voorbaat doorgetrokken kunnen worden naar de rest van het jaar. De adviezen van de grote banken voor het aandeel Unilever wijzen allemaal richten de kant van ‘hold’ dan wel ‘buy’. Het koersdoel ligt tussen de € 25,50 en € 29,50.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het handelen in het aandeel Unilever via een hefboomwerking kunt u in dit artikel meer achtergrondinformatie vinden over de te volgen procedure. Het beleggen via een hefboomconstructie kan u op korte termijn veel extra rendement opleveren. Ter illustratie een voorbeeld:
Stel u wilt 100 aandelen Unilever kopen tegen een koers van € 25,30, dan betaald u hiervoor € 2530 voor. Als de koers van het aandeel stijgt naar een prijs van € 25,80. Uw rendement op uw aandelen Unilever bedraagt dan ongeveer 2%. Het handelen via een hefboomwerking kan dit rendement sterk doen toenemen. Stel u koopt aandelen Unilever met een hefboom van 1:10. U betaalt nog steeds € 2530 voor de 100 aandelen, uw vermogen wordt echter belegd in 1000 aandelen voor een waarde van € 25.300. Als de waarde van het aandeel nu stijgt naar € 25,80  bedraagt uw rendement geen 2% maar 20%. U kunt uw rendement op deze manier dus vertienvoudigen, zonder extra kosten. Belangrijk om in de gaten te houden is dat de hefboomwerking ook werkt bij verlies. Dit risico kan echter prima afgedekt worden met een stop loss order.

Wilt u beleggen met een hefboomwerking eens proberen? Klik dan op deze link voor een gratis beurssimulator.