Als beginnende belegger staat u voor veel onduidelijkheden. In de beleggingswereld wordt u dan ook omver geblazen door termen, grafieken en tabellen waar u niks van snapt. Schaamt u zich niet, elke beginnende belegger heeft dit punt gehad en kan dus meepraten over uw ervaring. In dit artikel proberen wij u aan de hand te nemen en een stappenplan aan te geven waardoor uw zoektocht door de beleggingswereld wat makkelijker wordt gemaakt.

Bepaal het bedrag waarmee u wilt gaan beleggen

Eén van de belangrijkste stappen voor een beginnende belegger is het vaststellen van het budget. Wanneer u zichzelf vastlegt aan een bepaald budget kent u ook de kaders waarbinnen u kunt werken en de risico’s die u kunt lopen. Ga bij uzelf na hoe erg u het geld dat u wilt beleggen nodig heeft en wat er gebeurd als u een deel van het geld verliest. Het vaststellen van dit soort randvoorwaarden helpt tegenslagen voorkomen en geeft ook aan hoeveel risico’s u kunt nemen bij uw beleggingen.

Bepaal het product waarin u wilt gaan beleggen

Wanneer u begint met beleggen kunt u zich verbazen over het aantal producten dat voorhanden is als het gaat om beleggen. Zo kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, indexen en cfd’s. De mogelijkheden van beleggen zijn nog veel groter en kunt u terug vinden op onze website. Belangrijk is dat wanneer u gaat beleggen u dit doet in een product waar u voldoende kennis van hebt. Wanneer u kennis heeft van een product dan bent u ook in staat om de gevolgen van bepaalde acties in kaart te brengen. Welke gebeurtenissen beïnvloeden de koers van uw product positief en welke negatief? Een product waar wij zelf positief over zijn zijn Contract for Differences (CFD’s). CFD’s hebben zeer veel gelijkenissen met aandelen en daarom is het zeer duidelijk waarin u belegt. Het grote verschil tussen CFD’s en aandelen is het feit dat CFD’s werken met een hefboomwerking, waardoor u grotere posities kan aannemen. Over de werking van deze CFD’s kunt u hier meer lezen.

Maak voor uzelf een strategie

Eén van de belangrijkste factoren wanneer u gaat beleggen is het vaststellen van een strategie. In deze strategie kunt u aangeven hoe vaak u uw beleggingen checkt en hoe vaak u posities koopt en/of verkoopt. Het vaststellen van een strategie dient er vooral toe om randvoorwaarden voor uzelf vast te stellen en hierbinnen te opereren. De meeste beleggers die de fout in gaan doen dit doordat zij geen goed doordacht plan hebben en dus geen consistent beleid uitvoeren.

Leren door te doen

Ondanks alle theorie die bij beleggen komt kijken leert u toch nog het beste beleggen door het daadwerkelijk te doen. Nu is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want u heeft geen zin om uw eigen geld te riskeren terwijl u niet het gevoel heeft genoeg controle te hebben over uw beleggingen. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor. Als u hier klikt kunt u één van onze demoaccounts van één van onze brokers downloaden. Het downloaden van deze demoacounts is volledig gratis en vrijblijvend en stelt u in staat om gratis te leren beleggen. Mocht u het beleggen een positieve ervaring vinden kunt u er zelf altijd nog voor kiezen om te gaan beleggen met uw eigen geld.

Tip: begin met een gratis beurssimulator!