Investeert u graag in opkomende economieën in Azië? Dan is dit bericht interessant voor u. Vandaag werden cijfers bekendgemaakt over de economische groei van de Aziatische economieën.

De opkomende economieën in Zuid-Oost Azië hebben het afgelopen jaar een iets minder hoge groei laten zien dan verwacht. De groei komt volgens de Wereldbank uit op 7,4% dit jaar. De groei van de economie komt daarmee op het laagste punt in 2 jaar. De groei van de grootste economie van Azië, de Chinese economie komt waarschijnlijk uit op 8,2% t.o.v. een eerder verwachte stijging van 8,4%.

De lichte afkoeling van de Chinese en Aziatische economieën heeft voornamelijk te maken met de Europese schuldencrisis. De Europese Unie is goed voor 33% van de wereldwijde import vanuit China. De crisis die Europa in haar greep houdt heeft dus ook grote betrekkingen op de rest van de wereld. Maar andersom geldt hetzelfde. Een dalende vraag vanuit China is ook negatief voor de Europese economie. Duitsland exporteert veel naar Azië. Een afzwakkende economie betekent dus minder export, wat weer gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Op deze manier wordt duidelijk dat de gehele wereldeconomie met elkaar verbonden is en een oplossing voor de Europese schuldencrisis dus zeer gewenst is.

Maatregelen voor de Aziatische overheden

Volgens de Wereldbank zijn er een aantal maatregelen die de Aziatische overheden kunnen nemen om te voorkomen dat hun economieën teveel afzwakken. Voor China is het belangrijk dat zij soepeler met haar begrotingsbeleid omspringen. Verder is het van uiterst belang dat er maatregelen genomen worden die de consumptie zullen stimuleren. Gedacht kan worden aan belastingverlagingen en uitgaven aan de sociale sector[1].  Wat verder van groot belang is, is het feit dat China zich de komende jaren steeds meer gaat richten op innovatie economieën en verhoging van de productie. Doordat de laatste decennia steeds meer lage lonen arbeid naar China en de rest van Azië is verdwenen hebben zij ontzettend veel productiegerichte industrieën. Dit zijn de industrieën die bij een dalende economie als eerste geraakt worden. Innovatie is daarom van uiterst belang voor Azië.

Lagere economische groei Aziatische landen
Wat betekent dit voor uw beleggingen

Als u momenteel zelf aan het beleggen bent of eraan denkt om binnenkort te gaan beleggen hoeft u niet meten te schrikken van een iets afkoelende Aziatische economie. De economieën groeien nog steeds buitengewoon goed. In vergelijking met Europa en Amerika doen de Aziatische landen het uitstekend. Waar veel Europese landen dit jaar een min presenteren moet Amerika het ook doen met een plus van niet meer dan een procent. Beleggen in Azië is daarom nog steeds zeer interessant. Wij adviseren u voordat u investeert in buitenlandse economieën goed op de hoogte te blijven van de lokale ontwikkelingen. Handelen is dan goed mogelijk in bijvoorbeeld indices.  Mocht u de stap naar direct beleggen in Aziatische indices te groot vinden kunt u dit altijd proberen via één van onze gratis demoaccounts. Via deze demoaccount kunt u het beleggen in indices onder de knie krijgen en wanneer u daar klaar voor bent de overstap maken naar het echte geld. Hoe het beleggen via een demoaccount precies werkt leest u hier.