De meeste particulieren die zijn geïnteresseerd in beleggen kennen de verhalen wel van succesvolle daytraders die nu waar ook ter wereld lekker vanuit huis kunnen beleggen en daar prima van rond kunnen komen. Hoeveel is waar van die verhalen? Is succesvol daytrading daadwerkelijk zo makkelijk? Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden van daytrading.

Daytrading is niet voor iedereen

Laten we eerst duidelijk maken dat daytrading niet makkelijk is. Een groot deel van de particuliere beleggers verliest zelfs structureel geld met daytrading. Daytraden is dus duidelijk niet voor iedereen, het moet ook vaak tijdens kantoor uren want niet alle beleggingsproducten zijn nog te verhandelen nadat de beurs is gesloten. Part-time is daardoor qua tijd niet echt een optie, en een part-time belegger zal het beleggen niet zo snel onder de knie hebben als een belegger die elke dag op z’n webtrader zit.

Wat is daytrading?

Onder daytraden verstaan we de praktijk van het korte termijn handelen met beleggingsproducten.  Dit handelen is met name het speculeren op prijs dalingen en stijgingen op korte termijn.  De posities die worden geopend worden ook vaak weer gesloten binnen een dag, hence daytrading. De meeste professionele daytraders kunnen op die manier vele honderden posities op een dag aangaan. Het ideaal is om met een kapitaal van 20 tot 30k al rond te kunnen komen door alleen te daytraden.  Er zijn verschillende tactieken met het daytraden die gevolgd kunnen worden en elk hun voor en nadelen hebben.

Wel of niet beginnen met daytrading?

Er zijn geen algemene regels of tips wat daytrading betreft. Twee belangrijke daytrading tips zijn het niet vertrouwen van beurs goeroes en heel goed nadenken voor je een dure daytrading cursus begint. Daytrading is iets wat je het beste zelf kan leren door gewoon te oefenen. Dat kan doormiddel van ‘paper trading’. Beleggen zonder geld, via een beurssimulator. De meeste brokers bieden demo accounts aan waarbij je onbeperkt gratis kan leren beleggen met de beurssimulator. Alle prijzen zijn hetzelfde, de koersen zijn realtime, alleen het geld is niet echt. Pas als u merkt dat u consistent geld verdient met de beurssimulator moet u gaan beleggen met echt geld. Uiteraard stapsgewijs en altijd bewust van de risico’s.

Ons advies luidt daarom: begin met de gratis simulator!

Lees hier meer over de verschillende demo accounts. Hier kunt u lezen over verschillende daytrading tactieken.