Verstandig handelen in KPN is een artikel over online beleggen. Binnen 1,5 dag realiseerden wij een winst van €30 met een inleg van €96. Wilt u weten hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen? Wij maken gebruik van nieuwsberichten die ons helpen de koers te voorspellen.

Verstandig handelen in KPN

Verstandig handelen in KPN: aanleiding zoeken

Om de koers van een effect te kunnen voorspellen gebruiken wij een tactiek. Effecten zijn beleggingsinstrumenten zoals aandelen, forex, indices en grondstoffen. Een reden, oftewel een aanleiding zoeken voor uw belegging kan de risico’s van uw belegging enigszins beperken. Wij adviseren dan ook om eerst een aanleiding te zoeken voor uw belegging. Wij doen dit door op zoek te gaan naar economische nieuwsberichten. Deze relevante nieuwtjes zijn te vinden op internet, in de kranten of zelfs op tv. De meeste koersveranderingen vinden plaats in de ochtend. U doet er dus goed aan om nieuwtjes te zoeken voordat de beurs om 9 uur ’s ochtends opengaat. Dit hoeft alleen maar enkele minuten te duren. Tijdens onze zoektocht kwamen wij het volgende nieuwsbericht tegen.

Verstandig handelen in KPN1

Figuur 1: verstandig handelen in KPN nieuwsbericht. Klik om deze te vergroten.

Zoals u kunt lezen in bovenstaand nieuwsbericht wordt het koersdoel van KPN, een leverancier van telecommunicatie- en ICT diensten, verlaagd. Dit is negatief nieuws voor bedrijf KPN. Bij het vinden van een negatief nieuwtje over bijvoorbeeld een bedrijf als KPN kan ervoor zorgen dat aandelen KPN minder populair worden. Beleggers zouden vanwege het negatieve nieuws hun aandelen willen verkopen. Als gevolg daarvan kan de koers van KPN gaan dalen. Wij voorspellen dus dat de koerswaarde van KPN zal gaan dalen als gevolg van dit nieuwsbericht.

Verstandig handelen in KPN: positie openen en sluiten

Na het voorpellen van de koers van KPN besloten wij om short te gaan op KPN. Wist u dat u op zowel stijgende als dalende koersen winst kunt maken? Beleggen op een dalende koers heet short gaan. Wanneer u een positie opent en er vervolgens een koersdaling plaatsvindt, maakt u winst. Wij besloten short te gaan met een inlegwaarde van €96. U kunt gewoon effecten kopen voor weinig geld. Dit komt door de hefboom. Dankzij de hefboom kunt u met een grotere aandelenpakket beleggen. Dit komt doordat de hefboom uw inlegwaarde vermenigvuldigt met de hefboomfactor, wat meestal 20 is. Zo komt u uit op een hogere inlegwaarde en kunt u meer aandelen kopen. In onderstaand tabel ziet u het verschil zonder en met de hefboom.

Verstandig handelen in KPN5

Figuur 2: verstandig handelen in KPN hefboom. Klik om deze te vergroten.

Na het openen van onze positie lieten wij de koers zijn gang gaan. Het is wel verstandig om de koers zo nu en dan te controleren. In onderstaand figuur kunt u het koersverloop tijdens onze belegging zien.

Verstandig handelen in KPN2

Figuur 3: verstandig handelen in KPN koersverloop. Klik om deze te vergroten.

In bovenstaand grafiek kunt u zien dat de koerslijn van KPN na het openen van onze positie ging stijgen, maar wij hielden vast aan onze voorspelling. Na minder dan een half uur begon de koers toch te dalen volgens onze voorspelling. Doordat wij de gewenste winst nog niet bereikt hadden, lieten wij de positie nog anderhalf dag open. De volgende dag bereikten wij een mooi resultaat en besloten wij de positie te sluiten. Het resultaat mag er wezen! Na 1,5 dag hebben wij een winst van maar liefst €30 gerealiseerd met een inleg van €96! Zo wordt beleggen voor studenten zelfs makkelijker. In onderstaand figuur ziet u het eindresultaat in een tabel.

Verstandig handelen in KPN3

Figuur 4: verstandig handelen in KPN eindresultaat. Klik om deze te vergroten.

Verstandig handelen in KPN: tips voor beleggers

Hopelijk heeft dit artikel u een beetje op weg geholpen. Bent u nog onzeker over het beleggen? Wij hebben de volgende  twee tips voor u klaar staan:

Tip 1: download de gratis beurssimulator en leer virtueel beleggen op realistische koersen zonder financiële risico’s! U kunt beleggen met demo geld dat bestaat uit circa 20.000 euro fictief geld. Klik hier voor de beurssimulator.

Tip 2: doe de gratis cursus beleggen. Deze aandelen voor dummies cursus leert u alles over beleggen in slechts 30 minuten! Een handige tip voor de beginnende belegger. Klik hier voor de cursus.

Slim beleggen? Download nu gratis een handelsplatform en begin meteen!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_KPN
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2015/1/3/paulson_verkleint_belang_in_kpn_verder/
http://corporate.kpn.com/pers/beeldbank.htm