Met beleggen redelijke winstmarges in korte tijd behalen is mogelijk, zo levert aandelen handelen FedEx ons bijvoorbeeld binnen een uur 12% rendement op bij een inleg van 236,70 euro. In dit artikel beschrijven we hoe je met kleine bedragen winst kunt maken door op het juiste moment in de juiste aandelen te handelen en lichten we toe hoe je zelf slimme keuzes kunt maken op het gebied van beleggen.

Aandelen handelen FedEx

Leren beleggen met demo geld

Bij beleggen draait het om het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Dit is iets dat je leert door ervaring op te doen. Een goede gelegenheid om ervaring op te doen met beleggen is door te beleggen met beleggingssoftware. Het is namelijk bij deze programma’s mogelijk om te kiezen voor fictief beleggen met demo geld en met deze beleggingsprogramma’s kun je ook direct aan de slag met echt geld. Je kunt de benodigde software hier downloaden.

Welke aandelen kopen?

De beslissing welke aandelen je moet kopen kun je het beste nemen op basis van recente informatie die over een bedrijf of economie bekend is gemaakt. Zo leiden positieve nieuwsberichten vaak tot een stijging van de koers, omdat het aantrekkelijker wordt aandelen te kopen en er dus meer vraag ten opzichte van aanbod ontstaat bij deze aandelen. Op dezelfde manier leidt een negatief nieuwsbericht vaak tot minder vraag ten opzichte van aanbod en daarom veroorzaken  negatieve berichten vaak een koersdaling. Hier kun je slim op inspelen door te speculeren op een koersstijging (long aandelen kopen) of een koersdaling (short aandelen kopen). Bij een juiste voorspelling kun je dan rendement halen op je aandelen. Daarvoor hoef je niet per se met grote bedragen te beleggen, ook beleggen met 100 euro is bijvoorbeeld mogelijk. Ook voor leren beleggen geldt: oefening baart kunst. Het kan dus geen kwaad om met demo geld fictief te beleggen en praktijkvoorbeelden van anderen te bestuderen.

Aanleiding aandelen handelen FedEx

Indien je gaat beleggen, is het erg slim om te handelen op basis van een aanleiding. Vaak is dit bijvoorbeeld een positief of juist negatief nieuwsbericht. Zie bijvoorbeeld het nieuwsbericht van 17 juni over het Amerikaanse postorderbedrijf FedEx, figuur 1. In dit nieuwsbericht is te zien dat FedEx afgelopen kwartaal verlies heeft gemaakt, waardoor het kopen van deze aandelen op de beurs op dit moment niet aantrekkelijk is. Er ontstaat dan minder vraag dan aanbod en daarom voorspelden wij op basis van dit negatieve bericht een koersdaling op de beurs voor de aandelen FedEx. We kozen ervoor om short aandelen FedEx te kopen via de beleggingssoftware.

Aandelen handelen FedEx

Figuur 1, nieuwsbericht FedEx. Klik op het figuur om te vergroten.

Positie openen voor aandelen handelen

Aangezien wij een koersdaling verwachten, gaan we short beleggen op aandelen van FedEx en openen we in het beleggingsprogramma een positie wanneer de beurs opent in Amerika om half 4 ’s middags. De inleg hierbij was 236,70 euro. Het voordeel van beleggen via beleggingssoftware is dat jouw inleg vergroot wordt met een bepaalde factor, deze factor wordt de hefboom genoemd. Deze hefboom zorgt er dus voor dat jouw inleg een grotere waarde heeft, zodat jij met meer aandelen kunt beleggen en dus ook sneller winst kunt maken. Bij de aandelen FedEx gold er een hefboomfactor van 20, waardoor onze inleg een waarde van 4697,82 euro heeft. Dit resulteert in 30 aandelen FedEx. Zie de screenshot hieronder voor alle informatie over het openen van deze positie.

Aandelen handelen FedEx

Figuur 2, aandelen handelen FedEx. Klik op het figuur om te vergroten.

Koersverloop aandelen FedEx

In het koersverloop zien we inderdaad vlak na de opening van de beurs een koersdaling, zie figuur 3. We hielden deze nauwkeurig in de gaten om de positie op een gunstig moment te sluiten. Door het beleggingsprogramma te downloaden als app kun je dit ook vanaf je smartphone doen. Tevens is het mogelijk een stop limit of stop loss in te stellen, zodat de positie automatisch wordt gesloten bij een bepaalde winst of verlies punt. Hierdoor hoef je de koers niet de hele tijd in de gaten te houden.

Aandelen handelen FedEx

Figuur 3, koersverloop FedEx. Klik op het figuur om te vergroten.

Positie FedEx sluiten

Toen wij geen verdere daling van de koers verwachtte nadat de positie ongeveer een uur open gestaan heeft, hebben we de positie gesloten. Het resultaat dat daarbij behaald is, is een winst van 30 euro, wat neerkomt op een rendement van 12%. Het totale overzicht van het resultaat is te zien in onderstaande afbeelding.

Aandelen handelen FedEx

Figuur 4, resultaat aandelen handelen FedEx. Klik op het figuur om te vergroten.

Verder met beleggen?

Je kunt heel gemakkelijk zelf aan de slag met deze beleggingssoftware, door het beleggingsprogramma te downloaden. Of je nu wilt oefenen met fictief geld of direct aan de slag gaat met echt geld. Ook kun je kiezen voor een cursus beleggen voor beginners, waar de basis duidelijk wordt uitgelegd. Zo kun je meteen zelf aan de slag!

Klik hier om de beleggingssoftware te downloaden

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2015/6/17/fedex_duikt_rode_cijfers_in/