Spreid uw risico en ga daghandelen op de index. Heeft u interesse in beleggen op de beursindex? In dit artikel zullen wij u uitleggen wat indexbeleggen inhoudt en u een beleggingsvoorbeeld geven. Wij hebben voor € 140,50 aandelen geopend op de Franse index. Hiermee hebben wij binnen één dag maar liefst € 40 verdiend.

Daghandelen op de index

Wat is een index?

Een aandelenindex is een samenstelling van een aantal aandelen. Elk land heeft een eigen index, zoals Nederland de AEX heeft. Deze bestaat uit de 25 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van het land. Het gewogen gemiddelde van de aandelen is de koersprijs van de index. Het voordeel van indexbeleggen is dat u minder risico loopt, omdat uw risico gespreid ligt over meerdere aandelen.

Daghandelen op de index van Frankrijk

Naar aanleiding van recente nieuwsberichten kunt u bepalen waarop u wilt gaan beleggen. Bij positieve nieuwsberichten kunt u er bijvoorbeeld van uit gaan dat de koer zal stijgen, omdat beleggers dan meer vertrouwen hebben. Vorige maand kwamen wij het volgende nieuwsbericht tegen.

 Nieuwsbericht Daghandelen op de index

Figuur 1: Nieuwsbericht, daghandelen op de index. Klik om te vergroten.

Uit het nieuwsbericht blijkt dat het vertrouwen onder de Franse consument opnieuw is gestegen. Wij verwachtten dat de koerst van de Franse aandelenindex zou gaan stijgen door dit positieve nieuws. Als er meer vertrouwen is onder de Franse consumenten zal er namelijk ook meer vertrouwen ontstaan in de Franse aandelen.

De Franse index

De Franse index heet de CAC 40. In deze index zitten de 40 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van Frankrijk. Wij besloten om 100 aandelen te openen met een inleg van € 140,50. Door het hefboomeffect is de waarde van deze inleg € 41.322,70. Dit is een toepassing bij online beleggen waarbij uw inleg wordt vermenigvuldigd met een vastgestelde factor. De hefboomfactor bij de Franse index is 1:294. Hieronder ziet u een printscreen van de openingspositie.

Openingspositie Daghandelen op de index

Figuur 2: Openingspositie, daghandelen op de index. Klik om te vergroten.

Risicobeheersing

Wij besloten om een stop limit in te stellen. Uw positie sluit dan automatisch bij het door u ingestelde punt. Een stop limit stelt u in bij winst en een stop loss stelt u in bij verlies. Het is voor u voordelig om een stop loss in te stellen, omdat u dan kunt voorkomen veel verlies te maken als de koers plotseling daalt. Daarbij hoeft u dan niet de hele dag de koers in de gaten te houden. We besloten een stop limit in te stellen bij 40 euro winst. Hieronder ziet u de koersverloop van de Franse index op 6 januari 2015. 

Beleggingsperiode Daghandelen op de index

Figuur 3: Beleggingsperiode, daghandelen op de index. Klik om te vergroten.

Resultaten daghandelen op de index van Frankrijk

Aan het eind van de middag sloot de koers zich automatisch, omdat we de stop limit van 40 euro winst hadden behaald. We begonnen met € 140,50 en hadden hiermee een winst van € 40. Binnen één dag hadden we een rendement behaald van 28%. Als we bijvoorbeeld € 1000 hadden ingelegd hadden we € 280,- winst behaald.

Eindresultaat Daghandelen op de index

Figuur 4: Eindresultaat, daghandelen op de index. Klik om te vergroten.

Wilt u ook slim beleggen?

Middels een beleggingssoftware kunt u snel online beleggen. Deze software kunt u hier downloaden. Met dit programma kunt u ook het daytraden leren middels een gratis demo beleggen. Als u een demo account aanmaakt, ontvangt u ongeveer € 20.000 fictief geld. Met dit geld kunt u oefenen met virtueel beleggen op de daadwerkelijke koersen. Het is mogelijk om te beleggen in aandelen, valuta en grondstoffen. Met de software kunt u op de beurs voor beginners een echte daytrader worden.

Wilt u zelf online daghandelen op de index? Klik hier om de beleggingssoftware te downloaden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenindex