Aandelen handelen op basis van de fundamentele analyse klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. In dit artikel wordt deze beleggingsstrategie behandeld aan de hand van een recente belegging van ons. Daytraden leren aan de hand van een uitgewerkt praktijkvoorbeeld geeft mensen vaak een beter beeld van online beleggen dan enkel de stappen te noemen.

Handelen op basis van de fundamentele analyse

Wat is een fundamentele analyse?

Een fundamentele analyse is eenvoudig gezegd een onderzoek naar trends en de laatste ontwikkelingen van beursgenoteerde bedrijven, vaak aan de hand van nieuwsberichten. In een analyse van deze bedrijven kunnen de volgende onderwerpen behandeld worden:

  • de strategie van de onderneming;
  • productontwikkelingen waarvan winstbijdragen te verwachten zijn;
  • te verwachten omzetontwikkeling;
  • huidige kosten en schulden van het bedrijf;
  • te verwachten veranderingen in de marktpositie;
  • en de directe concurrenten van de onderneming.

Wanneer er een positieve ontwikkeling heeft plaatsgevonden op een van deze punten, en dit de waarde van het bedrijf in de toekomst kan verhogen, zal het over het algemeen een positieve invloed hebben op het waarde per aandeel van de beursgenoteerde onderneming. In het geval van ING hebben wij deze analysestrategie aangehouden en succesvol onze belegging afgesloten.

Handelen op basis van de fundamentele analyse: ING’s overname

Allereerst hebben wij naar recente ontwikkelingen gezocht en kwamen terecht bij een nieuwsbericht over ING. Zij hebben recentelijk bekend gemaakt dat ING het Belgische bedrijf Qustomer, dat systemen voor klantenloyaliteit beheert, overneemt. In het onderstaande artikel kunt u de verdere beschrijving lezen.


Handelen op basis van de fundamentele analyse Nieuwsartikel INGFiguur 1: Handelen op basis van de fundamentele analyse: Overname ING. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Dit nieuwsbericht wordt het uitgangspunt voor dit artikel en de verdere conclusies. Om een analyse betrouwbaarder uit te voeren is het mogelijk om meerdere van de bovenstaande onderdelen te onderzoeken.

Conclusies van de fundamentele analyse: ING’s overname

Een overname is bijna altijd de definitie van een groeistrategie. Dit is alleen mogelijk wanneer een bedrijf over genoeg financiële middelen beschikt om de overname te betalen en verder budget heeft om hierin te investeren. In het geval van ING is dit zeer waarschijnlijk het geval. Door deze aanvulling beschikt ING over een breder portofolio en gebruikt deze overname daarom om hun marktpositie te versterken. Dit zijn allemaal eigenschappen van bedrijven die gekoppeld worden aan groeipotentie.

Dit maakt het voor aandeelhouders en beleggers interessant om een aandeel van ING te bezitten, wat resulteert in een hogere waarde per aandeel.

In andere woorden: door deze overname speculeren wij dat de prijs per aandeel van ING zal stijgen.

Handelen in ING aandelen na de fundamentele analyse

Op basis van onze conclusie hebben wij vlak na de publicatie van het artikel ervoor gekozen om te beleggen in ING. Zoals voorspeld is de koers na verloop van tijd behoorlijk gestegen. Op het moment dat wij een aangenaam rendement hadden behaald, meestal rond 20% of hoger, kozen wij er voor om de positie te sluiten. In het onderstaande figuur kunt u het verloop van de koers van ING aandelen aflezen.

Handelen op basis van de fundamentele analyse Koersverloop

Figuur 2: Handelen op basis van de fundamentele analyse: Koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Resultaten handelen op basis van de fundamentele analyse

In het onderstaande schema kunt u de gegevens vinden van onze belegging. Wij hebben de positie gesloten toen de koers op 13,48 euro lag en hebben de aandelen hierna door kunnen verkopen met een totale winst van 65,70 euro. Zonder de fundamentele analyse hadden wij misschien niet in ING belegd of een minder goede beslissing gemaakt. Zeker wanneer men met grotere bedragen aandelen gaat handelen is het verstandig om van te voren een fundamentele analyse uit te voeren.

  Handelen op basis van de fundamentele analyse Bedrijfsresultaten ING

Figuur 3: Handelen op basis van de fundamentele analyse: Bedrijfsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Zelf aandelen handelen

U kunt zelf ook daytrader worden door te beginnen in het beleggen met demo geld. Door het fictief beleggen op realistische koersen wordt het voor iedereen mogelijk om ervaring op te doen in aandelen handelen. Ook kunt u onze cursus doorlezen waarin tips gericht op het beleggen voor dummies worden gegeven. Deze cursus kunt u hier gratis bekijken.

Hier kunt u gratis beleggingssoftware downloaden naar keuze!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

 http://www.nu.nl/beurs/4120779/ing-neemt-belgisch-klantenkaartsysteem.htm