Particulier beleggen wint steeds meer terrein. Als reacties daarom groeit het aantal broker met de dag. Particulier beleggen is zo makkelijk gemaakt dat iedereen kan gaan handelen waar en wanneer hij/zij maar wilt. Het enige wat je nodig hebt is verbinding met internet.

Voordat je begint met beleggen is het van belang dat je weet wat de verschillende beleggingsproducten inhouden.

Een van de beleggingsproducten waar je als particulier beleggen gebruik van kunt maken is Optie. Een optie kopen klinkt u hoogst waarschijnlijk bekend in de oren. Dit komst doordat opties de oudste derivaten zijn op de beleggingsmarkt.

Derivaten

Derivaten zijn financiële beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed. Dit goed kan een grondstof zijn, bijvoorbeeld olie, of een aandeel. Het gaat bij deze goederen om de onderliggende waarde. Hierdoor heb je nooit het product, bijvoorbeeld olie, zelf in handen.

Een derivaat is dus de onderwaarde van een beleggingsproduct. Het is de verwachting, bijvoorbeeld, olie. Op de verwachting kan worden belegd. Deze verwachting kan zowel negatief als positief zijn voor het beleggingsproduct. U moet dus speculeren op een koersstijging of koersdaling. Wanneer jouw speculatie klopt verdien je geld.

Officieel zijn opties geen op zichzelf staande beleggingen. Ze zijn verbonden aan een beleggingsproduct, in Nederland in vele gevallen verbonden aan aandelen. Het is echter ook mogelijk dat opties worden verbonden aan andere soorten van beleggingsproducten zoals de grondstoffen goud en zilver.

Put- & Calloptie

Wanneer je speculeert op een koersdaling dan koop je een zogenoemde putoptie. Door een putoptie te kopen ben je er zeker van dat je een minimum bedrag krijgt terwijl de echte waarde vele malem lager kan liggen.

Speculeer jij echter op een koersstijging dan koop je een calloptie. Met een calloptie koop je de achterliggende waarden van een beleggingsproduct voor een lagere prijs dan dat deze in werkelijk is.