Short gaan in de AEX betekent dat men tijdens het beleggen winst maakt op een dalende AEX koers. De laatste maanden heeft de AEX weer een terugval gehad, wat een impact heeft op de koers en natuurlijk ook op de manier van beleggen. In dit artikel zullen wij beschrijven hoe short gaan in de AEX werkt aan de hand van een praktijkvoorbeeld. In dit voorbeeld hebben wij ervoor gekozen om te beleggen met een klein bedrag, om het overzichtelijk en realistisch te houden voor beginnende beleggers.

  Short gaan in AEX Uitgelicht

Hoe short gaan in de AEX: CFD beleggen

De reden dat wij op een dalende koers winst kunnen maken is omdat wij gebruik maken van CFD beleggen. Dit is een manier van beleggen waarbij men speculeert op de koers en waarbij het rendement gelijk is aan het verschil tussen de openingsprijs en de sluitingsprijs. Door middel van een hefboomconstructie kan men bij deze manier van beleggen ook veel sneller resultaat behalen. De inzet wordt dan vergroot met een bepaalde factor. Deze factor is afhankelijk van het soort effect waarin gehandeld wordt. Het voordeel van de hefboom is dat men met kleine bedragen meer winst kan maken dan alleen een paar eurocent.

Er is bij het traditionele beleggen vaak maar een zeer klein percentage rendement, omdat aandelen van beursgenoteerde bedrijven en de AEX over het algemeen maar een paar procent stijgen of dalen. Voor meer informatie over CFD beleggen en het hefboomeffect verwijs ik u door naar de cursus beleggen, die u hier gratis kunt lezen.

Hoe short gaan in de AEX: Aanleiding

Voordat wij ergens in beleggen lezen wij nieuwsberichten door over beursgenoteerde bedrijven. Wanneer er bijvoorbeeld slecht nieuws over een bedrijf gepubliceerd wordt gaan wij er vanuit dat de koers zal dalen. Slechte berichten kunnen invloed hebben op de financiële situatie en daardoor ook op de waarde per aandeel. De AEX is een combinatie van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland en is ook beïnvloedbaar door slecht nieuws.

Op de ochtend van 11 september vonden wij het onderstaande nieuwsbericht over de AEX. Hierin werd beschreven dat de AEX wederom gedaald was, zoals het afgelopen maand wel vaker is gezakt. Naar aanleiding van een aantal artikelen hadden wij gespeculeerd dat de AEX-koers op kort termijn nog verder zou gaan zakken.

Short gaan in de AEX Nieuwsartikel

Figuur 1: Short gaan in de AEX: AEX – Nieuwsbericht. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe short gaan in de AEX: Opening van de positie

Na het opstellen van deze hypothese wilden wij short gaan in de AEX door te beleggen met 100 euro in een AEX-tracker. Een AEX-tracker is een product dat, zoals de naam al doet vermoeden, de AEX-koers volgt. Wanneer de AEX stijgt, zal de trackers ook stijgen en visa versa.

Om 09:13 uur openden wij onze positie met een inleg van exact 130,86 euro. Door de hefboomconstructie, die veel online beleggingsprogramma’s hanteren, kreeg onze inleg een waarde van 13.086 euro. Het hefboomeffect was in dit geval 1:100, wat er voor zorgde dat onze winst ook werd uitvergroot. In het onderstaande figuur kunt u het verloop van de belegging zien in een grafiek.

Short gaan in de AEX Koerverloop

Figuur 2: Hoe short gaan in de AEX: – Koersverloop van de AEX tracker. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Hoe short gaan in de AEX: – eindresultaat

Zoals wij hadden voorspeld is de koers van de AEX gedaald en daarmee ook die van de tracker. Wij hebben onze positie om 09:28 uur gesloten en hebben daarmee binnen een 15 minuten een winst van 27 euro gerealiseerd met een inleg van 130,86 euro. Dit komt neer op een rendement van 20,6%. Zonder het hefboomeffect was deze winst slechts 27 eurocent geweest. Wanneer u met kleine bedragen wilt beleggen is een hefboomconstructie noodzakelijk om redelijke rendementen te behalen. In het onderstaande figuur worden verdere beleggingsdetails beschreven.

Short gaan in de AEX Bedrijfsresultaten

Figuur 3: Hoe short gaan in de AEX: – Bedrijfsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Demo beleggen en zelf beleggen

Wilt u zelf ook alle ins en outs leren van het online beleggen? Dan kunt u net als wij gebruik maken van online brokers. Op de onderstaande link kunt u gratis brokers vergelijken en downloaden. Na het downloaden heeft u een keuze om voor echt geld te spelen, maar ook om virtueel beleggen uit te proberen. In dit geval speelt u met fictief geld, zodat u ervaring op kan doen in het online beleggen. Wanneer u klaar bent om met echt geld te beleggen, kunt u net als in het praktijkvoorbeeld beginnen te beleggen met kleine bedragen.

Klik hier om beleggingsprogramma’s te vergelijken!

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan

http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3830956/aex-licht-in-de-min