Belegger worden en zelf aandelen kopen kan direct vanuit huis worden uitgevoerd via verschillende beleggingsmethoden. Door online aandelen te verhandelen kunnen beleggers veel sneller reageren op nieuwe ontwikkelingen in de koers. In dit artikel wordt ook een praktijkvoorbeeld gegeven van een online belegging waarbij gebruik is gemaakt van de voordelen van CFD beleggen.

 belegger worden en zelf aandelen kopen-1

Belegger worden en zelf aandelen kopen: nieuwe manier van beleggen?

Zoals in de inleiding al is a
angegeven is er voor deze belegging gebruik gemaakt van het Contract for Difference (CFD) beleggen. Dit is simpel gezegd beleggen in een koersverschil. De belegger wordt geen eigenaar van het product, maar stelt een contract op waarbij het verschil tussen de inkoop- en verkoopwaarde het rendement is voor de belegger. Het voordeel hiervan is dat men ook kan beleggen in een dalende koers, zoals wij in dit voorbeeld zullen demonstreren. Ook zijn de verkoopbeperkingen van het traditionele beleggen niet van toepassing voor CFD. Om meer te lezen over dit onderwerp kunt u onze gratis cursus beleggen lezen.

Daarnaast wordt er bij CFD beleggen ook gebruik gemaakt van een hefboomeffect. Dit houdt in dat de belegger zelf slechts een klein deel van de aandelenpositie hoeft in te leggen. Zoals in onderstaand voorbeeld wordt geïllustreerd, wordt een belegging gedeeltelijk gefinancierd door de broker (de organisatie achter de beleggingssoftware). Hierdoor kan er een groter rendement behaald worden doordat de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde krijgt uitbetaald. Kortom: Het wordt aantrekkelijker om te beleggen met een klein bedrag.

belegger worden en zelf aandelen kopen hefboom

Figuur 1: Belegger worden en zelf aandelen kopen – voorbeeld hefboom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

De getallen uit dit hefboomvoorbeeld zijn gelijk aan de cijfers uit het onderstaande praktijkvoorbeeld.

Belegger worden en zelf aandelen kopen: Aanleiding

De belegging in dit artikel is gebaseerd op een nieuwsbericht over het beursgenoteerde bedrijf, ArcelorMittal. ArcelorMittal  is de grootste producent van staal ter wereld. In dit artikel werd beschreven dat de Zwitserse financiële dienstverlener Credit Suisse het koersdoel voor ArcelorMittal met 30 procent heeft verlaagd. Deze voorspelling werd doorgevoerd op basis van de verlaagde de winstverwachting voor ArcelorMittal. Hieronder kunt u het desbetreffende nieuwsbericht lezen.

belegger worden en zelf aandelen kopen Nieuwsbericht

Figuur 2: Belegger worden en zelf aandelen kopen – nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Op basis van dit bericht hebben wij voorspeld dat de aandeelprijs van ArcelorMittal ging dalen. Een lagere winst verwachting kan een indicator zijn van een koersdaling. Hierdoor besloten wij short te gaan, oftewel te beleggen in een dalende koers.

Belegger worden en zelf aandelen kopen: Positie openen

De inleg voor deze belegging bedroeg 125 euro. Zoals in figuur 1 werd geïllustreerd leidde dit tot een openingswaarde van 2.500 euro. In de onderstaande figuur is het koersverloop van deze belegging af te lezen. De beleggingsperiode is weergegeven met een grijs kader en de openings- en sluitingswaarde zijn gemarkeerd met een groene stip.

belegger worden en zelf aandelen kopen Koersverloop

Figuur 3: Belegger worden en zelf aandelen kopen – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 Zoals hierboven is af te lezen daalde de koers vrij snel na de publicatie van het nieuwsbericht (aangegeven met een rode pijl). Dit is gunstig voor onze belegging aangezien wij short zijn gegaan in ArcelorMittal aandelen.

Belegger worden en zelf aandelen kopen: Resultaten

Op het moment dat er een gunstig rendement was behaald van 32 procent hebben wij de aandelenpositie gesloten. De aandelen waren 8 eurocent gedaald op dit moment, maar door gebruik te maken van de mogelijkheid om short te gaan en het hefboomeffect is er een aangename winst behaald van 40 euro over een inleg van 125 euro. Dit is een mooi rendement van 32%. In de onderstaande figuur kunt u de verdere beleggingsresultaten aflezen.

belegger worden en zelf aandelen kopen Resultaten

Figuur 4: Belegger worden en zelf aandelen kopen – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Belegger worden en zelf aandelen kopen via demo beleggen

Om zelf uw beleggingsvaardigheden te ontwikkelen kunt u gebruik maken van het beleggen met demo geld. Deze service wordt geheel gratis aangeboden door de brokers op onze vergelijkingspagina. Het is voor beginnende beleggers verstandig om hiermee te oefen. Door verschillende strategieën en methoden zelf uit te proberen leert u wat het beste werkt in de praktijk en kunt u het daytraden leren.

Wilt u graag beginnen met online beleggen vanuit huis? Klik dan op de onderstaande link om de meest gebruikte CFD brokers te vergelijken.

Vergelijk de meest gebruikte beleggingssoftware op deze pagina!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

http://deaandeelhouder.nl/news/2015/9/28/beursblik_credit_suisse_verlaagt_koersdoel_arc-2/