Het behalen van winst met handelen in koper zit, zoals voor bijna alle beleggingen geldt, vooral in de voorbereidingsfase. Grondstofprijzen zijn echter niet altijd te voorspellen aan de hand van de laatste nieuwsberichten. Vaak wordt er daarom gebruik gemaakt van een technische analyse als het aan komt op het handelen in een grondstof zoals koper. In dit artikel wordt beschreven hoe het beleggen in een grondstof verloopt in de praktijk, van de analysefase tot het sluiten van de belegging!

 Winst met handelen in koper 

Winst met handelen in koper – Technische analyse

Er zijn over het algemeen twee soorten analyses voor het beleggen. De fundamentele analyse, waarbij men de koers probeert te voorspellen aan de hand zeer recente ontwikkelingen, en de technische analyse. Bij de technische analyse wordt er aan de hand van statistische berekeningen of het koersverleden een voorspelling gedaan. Om deze analyse voor iedereen toegankelijk te maken, bieden sommige beleggingssoftware de optie aan om deze analyse in de koersgrafiek weer te geven. Deze technische hulpmiddelen worden ook wel indicatoren genoemd.

De meest gebruikte indicatoren zijn het voortschrijdend gemiddelde (Moving Average) en de Bollinger Bands. Het voortschrijdend gemiddelde geeft het gemiddelde weer van de koers over de afgelopen periode. Wanneer deze lijn de koers kruist en bovenlangs gaat, wordt er een koersdaling verwacht. Op het moment dat het voortschrijdend gemiddelde onderlangs kruist, wordt er juist een koersstijging verwacht.

De Bollinger Bands zijn twee lijnen waar de koers statistisch gezien binnen zou moeten blijven. Als de koers tegen de ondergrens van deze indicator komt, terwijl de bovengrens van de Bollinger Bands veel ruimte biedt, is de kans groot dat er een koersstijging aankomt en vice versa. In het praktijkvoorbeeld zullen wij deze methoden verder toelichten en toepassen op een belegging in koper.

Winst met handelen in koper – Koersgrafiek

In de onderstaande figuur zijn de koers van koper, de Bollinger Bands (olijf groene lijnen) en het voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) weergegeven. Om 15:23 sneed de rode lijn de koers en ging deze onderlangs (zie groene pijl). Dit wijst volgens de theorie op een prijsstijging voor koper. Om deze reden hebben wij besloten te beleggen in een koersstijging van koper.

Winst met handelen in koper koersverloop

Figuur 1: Winst met handelen in koper – koersgrafiek. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Grondstofprijzen worden meestal in Amerikaanse Dollars uitgerekend. De inleg van de belegging bedroeg 138,69 euro, wat op het moment van beleggen omgerekend 158,52 dollar was. Wij hebben gebruik gemaakt van het Contract for Difference beleggen, een manier van beleggen waarbij het draait om het zo snel mogelijk verhandelen van effecten met winst op zeer korte termijn. Dit wordt ook wel daghandelen of daytraden genoemd.

Bij deze manier van beleggen wordt vaak een hefboomconstructie toegepast om het verhandelen binnen beperkte tijd toch zeer winstgevend te kunnen maken.

De inleg werd door een hefboomfactor van ruim 1 op 151 vergroot naar een beleggingsbudget van 24.043 dollar. Dit bedrag werd tot onze beschikking gesteld door de beleggingssoftware om mee te beleggen in koper, zodat beleggingsresultaten sneller zichtbaar zijn. Het behalen van een grote winst met handelen in koper wordt dus mogelijk gemaakt door dit hefboomeffect. Dit exacte bedrag wordt van de sluitingswaarde weer afgetrokken en het verschil met de openingswaarde zorgt voor het rendement. Meer over het hefboomeffect en het contract for difference kunt u vinden in onze gratis cursus beleggen voor beginners.

Enige tijd na het openen van de positie hebben wij gekeken of er zich een geschikt sluitingsmoment voordeed. Tot aan 15:35 bleek de koperprijs te stijgen. Na dit moment raakten de twee lijnen elkaar weer. Doordat het verloop van de Bollinger Bands op dezelfde wijze doorging, voorspelde wij dat er een daling van zeer korte duur zou zijn en deze gevolgd zou worden door een stijging. Dit bleek achteraf ook te kloppen, waardoor wij uiteindelijk de positie hebben kunnen sluiten op een prijs van 2,4080 dollar.

Winst met handelen in koper – Beleggingsresultaten

De belegging duurde, zoals het meestal bij succesvolle contract for difference beleggingen gaat, niet erg lang. Binnen een half uur is namelijk de positie geopend en gesloten. Het streven voor de belegging was een rendement van 20 procent behalen. Uiteindelijk hebben wij een winst behaald van 32.41 euro (het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde) over een inleg van 138,69 euro. Omgerekend is dit een rendement van 23,4 procent. Het behalen van winst met handelen in koper is grotendeels te danken aan de voorafgaande analyse. In het onderstaande schema kunt u de verdere resultaten aflezen.

Winst met handelen in koper resultaten

Figuur 3: Winst met handelen in koper – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Leer zelf slim beleggen in grondstoffen

Wilt u zelf ook het online beleggen uitproberen en praktijkervaring opdoen in het beleggen in grondstoffen? Sommige beleggingssoftware (ook wel brokers genoemd) bieden de mogelijkheid aan om gebruikers te laten beleggen met fictief geld in de demo beleggen. Hierdoor kunnen beginnende beleggers risicoloos beleggingen plaatsten en eerstehands leren van het proces.

Hier kunt u verschillende strategieën testen en zelf experimenteren wat het beste werkt voor u. Door gebruik te maken van het hefboomeffect zullen de resultaten van de strategie sneller zichtbaar zijn.

Op onze vergelijkingspagina kunt u geheel gratis en zelf de meest gebruikte beleggingsprogramma’s vergelijken, downloaden en gebruiken. Deze programma’s bieden u de mogelijk om:

  • te beleggen met de voordelen van een hefboomconstructie;
  • te beleggen met een klein bedrag;
  • winst te behalen op koersdalingen (short gaan);
  • het daytraden leren aan de hand van fictieve beleggingen.

Door de brokers op onze pagina te vergelijken kunt u de software kiezen die het beste bij u past.

Vergelijk en download hier gratis een beleggingsprogramma!

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference


https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse