In dit tweede deel van de gratis cursus beleggen leert u meer over de verschillen tussen traditioneel beleggen en beleggen met CFD’s via internet. Lees verder en ontdek de voordelen van de methode die we u bieden.

Beleggen met CFD's

2.1 Wat betekent beleggen met CFD’s?

In deze cursus kunt u online leren beleggen. Er bestaan verschillende vormen van online beleggen. Wij raden u aan te beleggen met het zogenaamde ‘Contract for Difference’ (CFD). CFD beleggen wordt steeds populairder, omdat de kans op winst relatief hoog is, terwijl u maar weinig geld hoeft in te leggen. Helaas weten veel beleggers niet dat deze bijzondere methode bestaat. Daar willen we met dit hoofdstuk verandering in brengen.

2.2 CFD vs traditioneel beleggen

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van beleggen met CFD’s? Het grootste voordeel is dat u belegt met een zogenaamde hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat u met een kleine inleg kunt handelen op een groter aantal effecten, zoals obligaties en aandelen. Hierdoor kan beleggen met een klein bedrag toch voor een grote winst zorgen.

In de afbeelding hieronder ziet u het verschil afgebeeld tussen CFD en traditioneel beleggen. Stelt u zich voor dat u handelt.

Beleggen met CFD's

Figuur 1, CFD beleggen.

In het voorbeeld gebruikt u een inleg van 1.000 euro. De prijs van één aandeel is 5 euro. Als u zonder CFD’s zou beleggen, zou u dus slechts 200 aandelen kunnen kopen (1.000/5= 200). Maar dankzij CFD’s werd de inleg 10x meer waard gemaakt, waardoor u 2.000 aandelen kan kopen (10.000/5= 2.000).

Ziet u de voordelen van CFD beleggen? Dankzij de hefboom kunt u een kleine inleg meer effecten kopen. In dit geval kon u handelen met 10x zoveel effecten. Daarom zijn CFD’s zeer geschikt voor beleggen met weinig geld. Wie niet rijk is, moet slim beleggen!

2.3 Het effect van de hefboom

U weet nu dat u kunt handelen met meer effecten, dankzij CFD’s. Maar weet u dat dit u ook meer winst zou kunnen opleveren? Door de extra grote positie zou uw rendement flink kunnen oplopen. In figuur 2 wordt uitgelegd hoe.

Beleggen met CFD's

Figuur 2, het effect van CFD beleggen.

Deze figuur bouwt voort op figuur 1. Laten we uitleggen wat er staat:

 • Traditioneel beleggen. De inleg bedroeg 1.000 euro. Als de koers nu 1% zou stijgen, zou u 10 euro winst maken.
 • CFD beleggen. De inleg bedroeg eveneens 1.000 euro, maar werd vergroot door de hefboom. Daardoor handelde u uiteindelijk met een pakket ter waarde van 10.o00 euro. Als de koers nu 1% zou stijgen, zou u 100 euro winst maken! Een aanzienlijk verschil.

In dit geval zou u dus veel meer winst gemaakt hebben met CFD beleggen. Terwijl de inleg gewoon hetzelfde blijft!

2.4 Nadelen van CFD beleggen

U hebt gezien op welke manier de hefboom kan zorgen voor een mooie winst. Maar beleggen bestaat uit winnen en verliezen. Hieronder laten we u hetzelfde voorbeeld zien, maar dan met een koersdaling in plaats van een stijging. Zo krijgt u een eerlijk totaalbeeld van beleggen met CFD’s.

Beleggen met CFD's

Figuur 3, CFD beleggen bij een koersdaling.

We gaan uit van een koersdaling van 1%.

 • Traditioneel beleggen. Uw positie was 1.000 euro waard. Dit daalt met 1% in waarde, wat betekent dat u 10 euro verlies maakt.
 • CFD beleggen. De waarde van uw positie was 10.000 euro. Ook hiervan daalt de waarde 1%. Dat betekent dat u 100 euro verlies zou maken.

Wij vertellen u geen sprookjes. De hefboom heeft een dubbele werking, die ook nadelig zou kunnen zijn. Maar wij zijn toch overtuigd van de voordelen van CFD beleggen. Doe dat ook! In hoofdstuk 4 leert u zich namelijk zo goed mogelijk weren tegen eventuele risico’s. U leert daar bijvoorbeeld hoe u uw risico kunt beperken met limieten. Volg de cursus en ga zo door!

Dit was hoofdstuk 2 van de gratis cursus beleggen. U hebt kennis gemaakt met de volgende begrippen:

 • Wat is CFD beleggen?
 • De verschillen tussen CFD beleggen en traditioneel beleggen
 • Het effect van de hefboom
 • Winst maken met CFD’s
 • Verlies maken met CFD’s

U weet nu dus wat CFD beleggen inhoudt. Ga verder met hoofdstuk 3 en leer hoe u er uw voordeel mee kunt doen!

 1. Algemene kennis over beleggen
 2. Beleggen met CFD’s
 3. Hoe kunt u winst maken?
 4. Risicobeperking
 5. Handige informatie
 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Klik hier voor hoofdstuk 3: hoe kunt u winst maken?