Dit is hoofdstuk 4 van de gratis cursus beleggen. Maak hier kennis met maatregelen voor risicobeperking, zodat u zo veilig mogelijk kunt leren beleggen.

Risicobeperking

4.1 Risicobeperking tot nu toe

Of u er nu voor kiest te beleggen met 1.000 euro of juist met een klein bedrag: risicobeperking is altijd belangrijk.

U had het misschien niet door, maar eigenlijk hebt u al iets geleerd over risicobeperking! In hoofdstuk 3 leerde u namelijk een handige beleggingstactiek, waarbij u zoekt naar een aanleiding. Hiermee belegt u gestructureerd. Structuur is voor de belegger van levensbelang, want in het wilde weg beleggen kan voor verliezen zorgen.

Een ander voordeel van uw lessen tot nu toe, is de kennismaking met CFD’s. U weet nu van het bestaan af en kunt daarom ook met een klein bedrag beleggen. CFD’s zorgen er immers voor dat u met een klein bedrag een grotere positie in kunt nemen. Als u belegt met een klein bedrag, kunt u niet meer dan dat verliezen*.

U wist dus meer dan u dacht over risicobeperking! Toch kunnen we u nog veel nieuwe dingen leren. Daarover hieronder meer.

4.2 Limieten

In de gratis beurssoftware kunt u zelf limieten instellen die uw beleggingen veiliger maken. Maak kennis met de Stop Loss en de Profit Call.

Wat is een Stop Loss?

De limiet Stop Loss beschermt u tegen verlies. Het is een grens die u zelf aangeeft. Als dit verlies wordt bereikt, wordt het effect waarin u handelt automatisch verkocht. Ook als u zelf niet oplet, wordt uw belegging dan dus gesloten. Hieronder ziet u hoe u een Stop Loss instelt.

Risicobeperking

Figuur 1, de Stop Loss bepalen in de software

We hebben ingesteld dat de belegging zichzelf automatisch sluit als een aandeel Heineken minder dan 53,15 kost. In dat geval zou ons verlies beperkt blijven tot €123,25. In figuur 2 ziet u hoe dit eruit ziet bij een koersgrafiek.

Risicobeperking

Figuur 2, de stop loss in een koersgrafiek. Klik voor een vergroting.

U zult met een stop loss dus nooit meer geld verliezen dan u zelf hebt bepaald. Ons advies is dan ook om altijd een stop loss limiet in te stellen.

Wat is een Profit Call?

Ook de Profit Call is een limiet, maar dan eentje voor bij de winst. U stelt bij een belegging in bij welke winst u wilt dat de belegging zich automatisch sluit. Op dat moment wordt de winst geïnd en staat deze veilig op uw account. Veilig beleggen is slim beleggen!

Risicobeperking

Figuur 3, de Profit Call bepalen in de software.

Risicobeperking

Figuur 4, grafiek Profit Call. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Als u niet in staat bent om geregeld een blik op uw belegging te werpen (bijvoorbeeld omdat u moet werken) dan is de Profit Call een goede optie. U weet immers zeker dat uw winst, als u die maakt, ook daadwerkelijk op uw account komt. Zo bent u altijd op tijd met het verkopen van uw aandelen en maakt u optimaal gebruik van uw kansen.

4.3 Handel met verstand

Als belegger is het belangrijk om uw verstand te gebruiken en uw emoties onder controle te houden. De natuurlijke neiging van de mens is om gauw te stoppen met beleggen als het slecht lijkt te gaan. U zou bijvoorbeeld in paniek kunnen raken en een koers met verlies kunnen sluiten, terwijl deze enkele uren later juist winst opgeleverd zou kunnen hebben. Probeer rationeel te denken. Weeg de risico’s tegen elkaar af en bepaal rustig wat de volgende stap is.

4.4 Overmoed

De Oude Grieken kenden het begrip al: hybris, of overmoed. Het is een veel gemaakte fout onder beleggers om te hoogmoedig te beleggen. Denk dus niet te licht over de handel. Verwacht niet ineens enorme winsten en probeer te grote risico’s te voorkomen. Kortom: maak realistische afwegingen, dan komt u al een heel eind.

Dit is het einde van hoofdstuk 4 van de cursus beleggen voor beginners. U hebt in dit artikel meer geleerd over:

  • Risicobeperking in de software met Stop Loss en Profit Call
  • Verstandig handelen
  • Overmoed tegengaan

In het volgende hoofdstuk doet u nuttige, praktische kennis op.

  1. Algemene kennis over beleggen
  2. Beleggen met CFD’s
  3. Hoe kunt u winst maken?
  4. Risicobeperking
  5. Handige informatie
  6. Direct zelf beginnen met beleggen

Klik hier en ga direct verder met hoofdstuk 5: handige informatie

*Dit hangt wel af van de broker die u kiest. Let hier daarom op!