Welkom bij het derde hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. U bent al op de helft! Lees verder en zie hoe een positief resultaat maken met CFD’s mogelijk is. 

Winst maken

3.1 Beleggen met gratis software

In hoofdstuk 1 hebt u al de term ‘gratis software’ al langs zien komen. Dit is een beleggingsprogramma dat u in staat stelt te handelen op de beurs. In het programma belegt u automatisch met CFD’s, waar u in het vorige hoofdstuk meer over te weten bent gekomen. Maar dat is maar één van de vele voordelen van de software. Het is bijvoorbeeld ook een gebruiksvriendelijk en snel programma. Lees verder en zie hoe u kunt leren beleggen met de software.

Overigens is de strategie die dit artikel presenteert niet waterdicht. Dat kan ook niet, want juist omdat beleggen risico behelst, levert het op langere termijn meer rendement op dan sparen. Hier hoeft het niet bij te blijven. U kunt uzelf goed beschermen tegen risico, maar dit aspect wordt in het volgende hoofdstuk behandeld.

3.2 Een positief resultaat realiseren als de koers stijgt

Wat u nog niet weet, is dat u dankzij de software op meerdere manieren kunt beleggen. U kunt handelen als de koers stijgt, maar ook wanneer deze daalt. Dit is een voordeel, omdat u zo meer beleggingsmogelijkheden hebt. U kunt bijvoorbeeld ook beleggen bij financiële tegenslag. Hierover later meer.

Laten we beginnen met beleggen op een koersstijging. Dit is de meest bekende manier, die ook wel ‘long gaan’ heet. Hieronder ziet u er een voorbeeld van.

 • U verwacht dat de koers van Aegon zal gaan stijgen. Daarom wilt u een positie openen. Eén aandeel van Aegon kost op dat moment €5,15.
 • U besluit 500 aandelen te kopen. 500×5,15= 2.575 euro. Dit is de waarde van uw positie.
 • Omdat u long wilt gaan, klikt u met de muis op ‘kopen’.
 • In de komende dag stijgt de prijs van één aandeel naar €5,20.
 • Dat betekent dat uw positie nu 500×5,20= 2.600 euro waard is. U hebt dus 25 euro resultaat geboekt, als u uw positie nu verkoopt.

Winst maken

Figuur 1, long gaan met de knop ‘kopen’. Klik voor een vergroting.

Uiteraard is dit geen garantie voor toekomstig success, immers koersen kunnen ook de andere kant op gaan.

3.3 Een positief resultaat  realiseren als de koers daalt

U weet nu dat u kunt handelen als de koers stijgt. Maar wat beleggen met de software bijzonder maakt, is dat u ook een positief resultaat zou kunnen maken als een aandeel in waarde daalt. Beleggen op een koersdaling heet ‘short gaan’. We laten zien hoe u dit kunt doen, aan de hand van een voorbeeld.

 • U wilt beleggen op KPN, maar u verwacht dat de koers zal dalen. Daarom gaat u short. Eén aandeel kost op dat moment €1,56.
 • U besluit 1.000 aandelen te kopen. De waarde van uw positie is dus 1.000×1,56= 1.560 euro.
 • Om uw aankoop te bevestigen, klikt u op de button ‘short’.
 • De aandelen zakken inderdaad in waarde. Nu kost één aandeel €1,51.
 • Uw positie is nu nog 1.000×1,51= 1.510 euro waard. Dat is 50 euro minder dan eerst. Maar omdat u bent short gegaan, is deze mindering uw resultaat. Een positief resultaat van 50 euro.

Winst maken

Figuur 2, short gaan met de knop ‘short’. Klik voor een vergroting.

Short gaan is een groot voordeel van deze manier van beleggen. U hebt nu immers meer mogelijkheden om te beleggen. Zeker in de economisch barre tijden waarin we ons bevinden, is short gaan een goede optie.

3.4 Een strategie

Als belegger zoekt u naar houvast. Bijvoorbeeld naar eens strategie die u kunt gebruiken. Wij bieden u die. Het is een eenvoudig stappenplan, dat op veel beleggingen toepasbaar is. In figuur 3 ziet u een versimpelde weergave.

Winst maken

Figuur 3, een weergave van de beleggingsstrategie.

Stap 1: een aanleiding

De eerste stap van iedere belegging is een aanleiding. Een aanleiding is een reden om te beleggen op een bepaalde koers. U handelt dus niet willekeurig, maar baseert het ergens op.

Meestal gebruiken wij het beursnieuws als aanleiding. Dit is gewoon gratis op het internet te vinden. Let in het bijzonder op berichten over beursgenoteerde bedrijven, met een volgende inhoud:

 • Een bedrijf maakt zijn jaar- of kwartaalcijfers bekend
 • Nieuws over een fusie of een overname
 • Een bedrijf krijgt een grote klus toegewezen
 • Een beurskenner doet een voorspelling over de koers

U kunt dergelijk nieuws vinden op websites zoals: De Aandeelhouder, Bloomberg, Beurs.nl, IEX en De Financiële Telegraaf.

Bekijk het nieuws bij voorkeur voor 9:00. Dan gaat de Europese beurs namelijk open en heeft de nieuws veel invloed. Als u op de beurzen uit de Verenigde Staten wilt handelen, moet u het nieuws voor 15:30 bekijken. Wilt u daytraden leren? Ook voor beleggen op de korte termijn is het bekijken van het nieuws een goede eerste stap.

Stap 2: stel een verwachting op

Aan de hand van een nieuwsbericht stelt u een verwachting op. De vraag is: welke invloed zal het nieuws hebben? Over het algemeen zou positief nieuws een koersstijging teweeg kunnen brengen en negatief nieuws juist een daling. Dit lijkt misschien lastig, maar het wordt gemakkelijker naarmate u meer ervaring hebt opgedaan. Nadat u een verwachting hebt opgesteld, weet u of u beter short of long kunt gaan.

Stap 3: evalueer uw resultaat

Doe uw voordeel met stap 3! Veel beleggers vergeten hun resultaten te evalueren, en leren niet van hun fouten. U doet dat vanaf nu natuurlijk wel.

Vraagt u zich na een belegging eens af wat er goed ging en wat juist niet. Had u het beursnieuws juist geïnterpreteerd? En hebt u uw aandelen op het juiste moment verkocht? Probeer zo een betere belegger te worden.

Goed, de theorie is natuurlijk interessant, maar het wordt pas echt duidelijk aan de hand van de praktijk. Daarom laten we u hieronder zien hoe wij onze tactiek toepassen bij een echte ervaring.

3.5 Praktijkvoorbeeld long gaan

U weet al dat de eerste stap het vinden van een aanleiding is. In ons geval vonden we op de site van De Financiële Telegraaf het volgende bericht over Adidas.

Winst maken

Nieuwsbericht 1, aanleiding Adidas. Bron: DFT.

U begrijpt waarschijnlijk wel dat onze verwachting over Adidas positief was. Het betrof immers een gunstig nieuwsbericht, over een recordomzet. Hierdoor zou de vraag naar het aandeel kunnen stijgen, waardoor ook de prijs omhoog gaat. Hieronder ziet u dit schematisch weergegeven.

 Winst maken

Figuur 4, schematische weergave van verwachting over Adidas.

We besloten dan ook een positie in het sportmerk te openen. Ons doel was te beleggen op de korte termijn.

Toen we onze positie openden, konden we dankzij CFD’s handelen met een hefboom van 10. Dat ziet u in de figuur. We kozen ervoor te beleggen met 100 euro.

Winst maken

Figuur 5, de CFD positie in Adidas.

U ziet in de koersgrafiek dat de waarde van Adidas inderdaad steeg. We hadden de aanleiding goed geïnterpreteerd.

Winst maken

Figuur 6, koersstijging Adidas ten tijde van onze belegging. Klik voor een vergroting.

Hieronder ziet u een screenshot van ons eindresultaat. We maakten een resultaat van 50 euro. Omdat onze inleg slechts 100 euro bedroeg, maakten we dus 50% rendement binnen 4,5 uur. Zoals eerder gezegd is dit geen garantie voor toekomstige resultaten omdat koersen ook de andere kant op kunnen gaan.

Winst maken

Figuur 7, screenshot eindresultaat. Klik voor een vergroting.

3.6 Praktijkvoorbeeld short gaan

Bij short gaan is de eerste stap hetzelfde. We gebruikten onderstaand nieuwsbericht als aanleiding.

Winst maken

Nieuwsbericht 2, aanleiding Philips. Bron: Beurs.nl

U kent Philips waarschijnlijk wel van de lampen en elektronica. De investeringsbank Goldman Sachs, een expert op de beurs, had nieuws over dit Nederlandse bedrijf. De bank geeft adviezen aan beleggers. Het advies over Philips was eerst ‘kopen’, maar werd veranderd in ‘neutraal’. Een verlaging in status door een belangrijke speler als Goldman Sachs is geen goed nieuws voor Philips.

We vermoedden dat de koers van Philips zal dalen na de verlaging door Goldman Sachs. De vraag naar het aandeel zou kunnen dalen en daarmee ook de prijs. Daarom besloten we short te gaan. Hieronder ziet u onze gedachte schematisch weergegeven.

Winst maken

Figuur 8, schematische weergave van verwachting over Philips.

Zoals u weet, hadden we besloten short te gaan. We legden 1.050 euro in. Maar ook bij short gaan gold er een hefboom van 10, waardoor onze positie uiteindelijk 10.500 euro waard was.

Winst maken

Figuur 9, de CFD positie in Philips.

Toen de beurs geopend was, daalde de koers van Philips inderdaad. Dat betekende dat onze verwachting uitkwam.

Winst maken

Figuur 10, koersdaling Philips ten tijde van onze belegging. Klik voor een vergroting.

Bekijkt u het eindresultaat eens. In minder dan 6 uur tijd behaalden we een positief resultaat van 104,50 euro.

Winst maken

Figuur 11, screenshot eindresultaat. Klik op de figuur om te vergroten.

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 3 van de cursus beleggen voor beginners.  In dit hoofdstuk heeft u het volgend geleerd:

 • Wat is long gaan
 • Wat is short gaan
 • Een duidelijke beleggingstactiek
 • Toepassing in de praktijk

Ga gauw verder met hoofdstuk 4 en leer alles over risicobeperking.

 1. Algemene kennis over beleggen
 2. Beleggen met CFD’s
 3. Hoe kunt u winst maken?
 4. Risicobeperking
 5. Handige informatie
 6. Direct zelf beginnen met beleggen

Klik hier om direct te beginnen met hoofdstuk 4: risicobeperking