U bent al een eind op weg: dit is het vijfde hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. Volg hierna het laatste hoofdstuk en dan kunt u zelf beginnen! Hier geven we u wat handige informatie mee over beleggen met de gratis software. Bijvoorbeeld over de kosten en over de openingstijden van de beurs.

Handige informatie

5.1 Wat kost online beleggen via een broker?

De servicekosten van online beleggen liggen vaak vrij laag. U kunt immers gratis gebruik maken van de software. Het enige dat u betaalt is een kleine vergoeding per belegging. Een broker moet immers ook brood verdienen. Wees gerust, deze vergoeding bedraagt vaak maar een paar cent en bestaat uit zogenaamde spreads en een nachtelijke fee (het woord komt uit het Engels). Dit zullen we toelichten.

1. Spreads. Een spread is het verschil tussen de daadwerkelijke koers van een effect en het bedrag waarvoor u ermee handelt. U als CFD belegger betaalt dit bedrag. Het klinkt nu nog wat abstract. Bekijkt u daarom het voorbeeld.

Stelt u zich voor dat u voor 100 euro aandelen van Unilever koopt. Dan moet u een percentage van deze inleg aan de broker betalen. In dit geval is dat slechts 10 cent. Dat is de spread. Hoe hoog het te betalen percentage is, verschilt per broker. Maar het is maximaal enkele centen.

Toch kan de broker hierdoor blijven bestaan. Er vinden immers veel transacties plaats op een dag.

2. Een nachtelijke fee. Een fee is een bedrag dat u betaalt als u uw beleggingen ’s nachts laat doorgaan. Dit bedrag is zeer laag. Het gaat pas aantikken als u een belegging wekenlang openhoudt. Dat gebeurt gelukkig vrijwel nooit, omdat het vaak meer oplevert om te beleggen op de korte termijn.

De fee is over het algemeen slechts 0,001% tot 0,03% van uw positie. Dit minieme percentage betaalt u per nacht over al uw posities die dan nog openstaan.

Hieronder ziet u wat het u kost om te beleggen via de brokers die wij u aanraden. Maak gebruik van deze handige informatie en vergelijk deze lage prijs eens met de hoge kosten van banken!

Handige informatie

Figuur 1, kosten van verschillende banken en brokers bij beleggen met 100 euro.

5.2 Handige informatie: openingstijden

Handelen in valuta

U weet inmiddels al dat u kunt handelen in verschillende producten. De openingstijden van de beurzen hangen af van het beleggingsproduct. Als u wilt beleggen in valuta, hebt u geluk. Dat kan op alle werkdagen namelijk dag en nacht. Deze vorm van handelen wordt ook wel Foreign Exchange (Forex) genoemd.

Handelen in aandelen en indices

Als u wilt handelen in aandelen en indices, zijn de openingstijden afhankelijk van de beurs waarbij het desbetreffende effect staat genoteerd. Het Nederlandse bedrijf Shell staat bijvoorbeeld ingeschreven op de Nederlandse beurs. Deze beurs gaat om 9 uur ’s morgens open en sluit om half 6.

Het voordeel van de beurs is dat u 5 dagen per week kunt handelen. Alleen in het weekend zijn de beurzen gesloten. Zo hebt u voldoende tijd om uw kansen te grijpen.

5.3 Het doel is bijna bereikt

Dit is alweer het einde van hoofdstuk 5, het op één na laatste hoofdstuk van de cursus beleggen voor beginners. Uw wens, daytrader worden, is bijna verwezenlijkt. In dit hoofdstuk leerde u handige informatie over:

  • Online beleggen met een broker kost u weinig geld, zeker bij de 3 uit onze selectie.
  • U elke werkdag, 24 uur per dag, handelen in valuta.
  • Andere beurzen zijn doordeweeks geopend. De openingstijden verschillen.

U hebt al bijna de hele cursus doorlopen! De laatste stap is brokers vergelijken.

  1. Algemene kennis over beleggen
  2. Beleggen met CFD’s
  3. Hoe kunt u winst maken?
  4. Risicobeperking
  5. Handige informatie
  6. Direct zelf beginnen met beleggen

Klik hier om de cursus af te ronden. Ga verder met hoofdstuk 6: direct zelf beginnen met beleggen